בית ספר לחיים

ב"ברנקו וייס", לא סתם עוד בית ספר, מכוונים להוציא את התלמיד כבוגר עצמאי, המאמין בעצמו וביכולותיו, בוגר ערכי ותורם, המסוגל להשתלב ולהשפיע בחברה הישראלית

חוג סוסים
"אצלנו בבית הספר לומדים תלמידים שזקוקים למסגרת קטנה ופרטנית, תומכת ומכילה, שהמערכת הרגילה והגדולה לא ידעה להתאים את עצמה אליהם", מספר מנהל תיכון "ברנקו וייס", גיא אלוש.
מאה ושלושים תלמידים ותלמידות לומדים ב"ברנקו וייס", בכיתות ט'-י"ב. התלמידים מגיעים מארבע רשויות עיקריות - גולן (40%) קצרין (27%) מג'דל שמס (18%) ועמק הירדן (15%). בית הספר קולט תלמידים בכל שכבות הגיל, לאורך כל השנה.
גיא אלוש: "במרבית המקרים, בריאיון הקליטה, אנחנו פוגשים ילדים שחוו את מערכת החינוך בצורה לא חיובית, עם הערכה עצמית ומוטיבציה נמוכים. אנחנו צריכים להחזיר להם את האמונה במבוגרים ובעצמם. יש לנו כ-50 אנשי צוות מקצועי, שמקבלים הכשרה לאורך כל השנה, לעבוד עם הנוער הזה".
השיחה עם מנהל בית הספר, גיא אלוש, בן 39, מחד נס, לא מתובלת בסיסמאות וקלישאות. היא מראה את המציאות כפי שהיא, בלי מסכות ובלי ניסיונות לצייר מציאות ורודה. התפקיד של "ברנקו וייס" הוא להתמודד עם אותה מציאות ובסיום כיתה י"ב, להוציא את התלמיד כבוגר עצמאי, המאמין בעצמו וביכולותיו, בוגר ערכי ותורם, המסוגל להשתלב בחברה הישראלית. לשם מכוון הצוות החינוכי ב"ברנקו וייס".
 
מהי המטרה המרכזית שלכם?
אלוש: "אם תשאלי כל מורה ב'ברנקו וייס' מה המטרה שלו ולשם מה הוא בא לעבוד בבית הספר, הוא יגיד לך שכל תפקידו הוא גיוס מוטיבציה ללמידה ועזרה למיצוי הפוטנציאל אצל התלמידים. להבדיל מהדרישות של משרד החינוך, הבגרות היא כלי עבודה ולא המטרה העיקרית. ילד שיוצא עם תעודת בגרות, תחושת המסוגלות והשוויון שלו עולה. אם הוא לא סיים עם בגרות מלאה, אבל עשה תהליך משמעותי אחר, זה טוב לא פחות. אנחנו מסתכלים על התהליך שהתלמיד עובר מכמה היבטים: חברתי, לימודי ורגשי ולכל אלה תפקיד משמעותי בהתפתחות התלמיד.
"על אף הדברים האלה, הכלי העיקרי לעבוד עם התלמידים הוא רצף הלמידה. כל התלמידים שלנו ניגשים לבחינות הבגרות. בשנתיים האחרונות, יש לנו הצלחה של 50% זכאות לבגרות מלאה והיתר נמצאים בדרך לבגרות כמעט מלאה.
"בנוסף, גאווה קטנה, אך משמעותית, שלנו היא שאצלנו יש 100% הצלחה בבחינות הבגרות באנגלית - כל התלמידים ניגשים אליהן, עוברים אותן ומצליחים בהן וחלק גדול מהם אף ב-4 ו-5 יחידות".
 
איך מודדים הצלחה מבחינתך?
"כדי לקבל פרספקטיבה נכונה, צריך לשמוע את התלמידים כמה שנים לאחר סיום הלימודים. אני מסתכל מה קורה עם הבוגרים שלנו. תלמידים שעשו לנו חיים לא פשוטים, ואתגרו אותנו מאוד, חוזרים לביקורים בבית הספר ויודעים לספר עד כמה התהליך שעברו פה היה משמעותי עבורם. יש לנו בוגר שביקש להתנדב בבית הספר ולעזור לילדים מתוך הניסיון האישי שלו. את השינוי המשמעותי אפשר לראות בנתוני הגיוס - כולם מתגייסים לצה"ל, חלקם אף הולכים לשנת שירות ומכינה לפני הגיוס. המדד הוא כיצד הם משתלבים בעולם המבוגרים והאם הם ממצים את היכולות שלהם".



מגמות שונות
מה עוד שונה ביניכם לבין תיכונים אחרים?
אלוש: "כדי ליצור דמות משמעותית שתכיר אותם מקרוב ותראה אותם ואת הקשיים וההתפתחות שלהם, המחנך של הכיתה מלווה אותם ארבע שנים שלמות, נמצא בכיתה הרבה שעות וגם מלמד אותם כמה מקצועות. בכל שנה, יש מטרות אחרות לתהליך ונבנית תכנית עבודה אישית לכל תלמיד.
"מלבד הקניית ביטחון ושייכות, יש גם ממד של הנאה והעשרה, שהוא חשוב לא פחות. בתפיסה שלנו, שנות התיכון אמורות להיזכר כשנים טובות ונעימות ולא מעיקות וקשות. לכן, המערך החברתי של בית הספר הוא עשיר ברמה של מתנ"ס ממש. אנחנו יוצאים לכ- 70 ימי טיולים בשנה, במסגרתם אנחנו מאמצים את 'שביל הגולן' ויוצאים למסעות וסיורים לאורכה ולרוחבה של מדינתנו היפה.
"גם תחום התרומה לקהילה הוא חלק בלתי נפרד ממערך הלימודים, התלמידים יוצאים לעבודה באחזקת גינות של קשישים וניצולי שואה, מתנדבים עם ילדי חינוך מיוחד בשחייה טיפולית בבריכה במעלה גמלא ועוד ועוד.
"המגמות של התיכון הן פרקטיות ונוגעות לעולמם של הילדים ופותחות להם תפקידים בצבא וגם לאחר מכן.
מגמת גיאוגרפיה, מגמת חקלאות, התמחות בכלבנות. כלביית אפיקים מקיימת את המגמה בבית הספר ומביאה לכאן את הכלבים פעם בשבוע ללימוד תחום האילוף, האנטומיה והטיפול. זה פותח את הדלת ליחידת עוקץ.השנה, נפתחה גם מגמת תיירות - הכשרה בתחום סוכני מכירות לתיירות ותיירות פנים.
"מגמת cnc, חריטה ממוחשבת, מאפשרת בהמשך שירות משמעותי בחיל התחזוקה. התלמידים לומדים תוכנות שרטוט ומדידה, חריטה וכרסום ומקבלים הכשרה בתחום הריתוך. תעודה טכנולוגית שמאפשרת לימודי המשך י"ג-י"ד.
"בנוסף למגמות, יש לנו מערך גדול של הכשרות וחוגים במקצועות מגוונים. מדובר בשילוב חשוב בין תרגול, ומתן כלים לחיזוק תקשורת וחברות בין-אישית, לבין חשיפה למקצועות שונים ורכישת כלים ומיומנויות בהם.
"תלמידי בית הספר משתתפים בקורסי הכשרה מקצועיים, כמו קבוצת רכיבה על סוסים בחוות רמות, ריתוך, טכנאות סלולר, איפור, בניית ציפורניים, צילום, גינון, בישול וטבחות במסעדת 'מושבוצ', תכשיטנות ומוזיקה. כל המערך הזה לא יכול להתקיים ללא שיתוף פעולה מרגש ומדהים, שיש לנו עם קהילת הגולן. זה המקום גם להודות לכל החברים והידידים של בית הספר, שפותחים את לבם ועסקיהם לעזור ולתמוך בבית הספר ובתלמידים. חלק מהחוגים הם במסגרת יום הלימודים הרגיל וחלק - במסגרת יום לימודים ארוך, השאיפה שלי היא להוסיף עוד ימים כאלה וגם ארוחות חמות בכל יום.
"במטרה להגדיל את מערך ההשפעה שלנו בתחום הנוער בסיכון, לפני כשנה וחצי, פתחנו שלוחה של בית הספר ביישוב מג'דל שמס, לנוער נושר דרוזי וזה מרגש מאוד. התפקיד שלנו הוא לתת מענה לכל תלמידי הגולן ללא הבדל דת, לאום מגדר וכולי. התלמידים בבית הספר ביישוב רמות והתלמידים בשלוחה ממג'דל שמס נפגשים לטיולים משותפים ולעבודה במגמת cnc, המורים משתלמים יחד ועובדים בשיתוף פעולה נהדר.
"יש לנו חיבור מצוין לתכנית תל"י - תגבור לימודי יהדות: אנחנו לומדים בסגנון של בית מדרש ואת החומרים הנלמדים, המחנכים מעבירים לתלמידים במסגרת שיעורי חינוך".
 

אין תלמידים שקופים

כיצד מטפלים בהתנהגויות קצה?
גיא: "יש גבולות ברורים מה מותר ומה אסור. אתגרי התקופה אינם פשוטים. הנוער חשוף מאוד ומרשה לעצמו יותר. יש סמים ואלכוהול והתנהגויות קצה בגילאים האלה בכל מקום, וגם אצלנו.
"הצוות עובר הכשרות וליווי על ידי היחידה למתבגרים במועצה, בניהולה של הודיה שלוי וכמובן, יש שיתופי פעולה עם השוטר הקהילתי.
"אחד היעדים הכי חשובים בבית ספר הוא שמירה על תחושת המוגנות, אצל הילדים והמורים. אצלנו, זה בא לידי ביטוי בכך שבכל הפסקה, יש שני מורים תורנים, שמסתובבים בחוץ. גם במהלך השיעורים, יש מורה תורן שאחראי לקלוט את הילדים שיוצאי מהשיעורים ולהחזיר אותם חזרה, לאחר שיחה. לראות את הילדים במלוא מובן המילה - זה האתגר והמשימה. כך גם הילדים עצמם מרגישים מוגנים ופנויים למלאכת הלמידה.
"אנחנו מעדיפים שלא להעלים עין ולא לטאטא דברים מתחת לשטיח, אלא לראות אותם. כך יש יותר שליטה. לדוגמה, בכל בית ספר, יש תלמידים שמעשנים, אבל לרוב הם מתחבאים באחת הפינות, "הזולות" שהם יוצרים לעצמם. אף אחד לא רואה מה הם עושים שם ודי מעלימים עין. אנחנו החלטנו ליצור פינת עישון מוגדרת בבית הספר. רק שם מותר לעשן ואנחנו לא מעלימים עין. אנחנו רואים מה קורה שם, בודקים מה הם מעשנים ומתמודדים אתם עם התופעה. זה לא בהסתר.
"אין תלמידים שקופים בבית הספר. רואים אותם כל הזמן, מתוך דאגה אמתית ולא מעלימים עין משום דבר, כי דברים קורים. אפשר להגיד שזה לא קורה בבית ספרנו, אבל זה קורה בכל מקום! אצלנו מדברים על זה. רואים את זה. מציפים את זה. כי מאחורי הגב זה גרוע יותר. הדרך לעבוד עם נוער היא דרך שיח ולא דרך תגובה על מעשה. כל מעשה שקורה אצל נער הוא ביטוי של קושי. צריך לדבר על הקושי ולא על המעשה. צריך להבין את המניע כדי למנוע. לפתח מודעות אישית אצל התלמידים. צריך להודות בזה, לדעת לחיות עם זה ולהתמודד עם זה.
"אנחנו לא בית ספר טיפולי ולא בית ספר לחינוך מיוחד, אבל נותנים תמיכה רגשית בסדר עדיפות גבוה. יש שני מטפלים קבועים: דרמה-תרפיה ואומנות ובנוסף, יש שלושה סטודנטים לעבודה סוציאלית, המגיעים פעמיים בשבוע. תלמידים אשר לא מסוגלים/ רוצים/ יכולים לקבל טיפול בתוך בית הספר, מופנים ליחידה המתבגרים של המועצה ושם הם מקבלים טיפולים רגשיים.
"ההורים מעורבים מאוד בתהליך החינוכי. אנחנו מקפידים לעדכן אותם ולהפוך אותם לשותפים אמתיים. בשאלוני האקלים הארציים, שנעשים בכל שנה, אנחנו מובילים בקטגוריה של 'יחסי קרבה ואכפתיות בין המורים לתלמידים'".