קהילת הטבעונים בארץ גדלה ומהווה פלח שוק, לא גדול אמנם, אבל קהילת צרכנים שמטיילים, אוכלים, לנים וקונים מוצרים. גם קהילת הטבעונים בגולן אינה גדולה, אבל קיימת וצורכת גם היא. כשהביקוש קיים, מתפתחים גם שירותים בהתאם.
בגולן ישנם ניצנים ראשונים של שירותים לטבעונים. אין את השפע של מרכז הארץ, עם מסעדות וחנויות לטבעונים ובכל זאת, החלה פתיחות גם לצרכן הטבעוני. מרבית השירותים שניתנים בגולן הם על ידי משפחות טבעוניות ובכך ניתנת האפשרות גם למטייל הטבעוני ליהנות ממה שלגולן יש להציע.
ארוחות טבעוניות
בגולן כיום אין אף לא מסעדה טבעונית אחת ואף לא כזו שהיא ידידותית ברובה לטבעונים. בחלק מהמסעדות, יש מנה אחת בלבד שעשויה להתאים לטבעונים וכך, למשל, ב"פיצה פצץ", בקצרין, מוגשת היום גם פיצה טבעונית, שמשמחת את המשפחות בהן יש טבעוני ועד היום נחסכה ממנו האפשרות לבלות עם משפחתו בפיצרייה.
מה שכן התפתח הן ארוחות טבעוניות פרטיות ומוזמנות מראש, דוגמת המיזם "הבית הטבעוני של רונית סימנה - חוויה קולינרית ייחודית בגולן". רונית סימנה גרה במושב כנף בגולן 14 שנה, נשואה לאיש צבא, אימא לשני ילדים.
רונית: "בחמש השנים האחרונות, אנחנו בית טבעוני לחלוטין, 100 אחוז. אני עצמי צמחונית מגיל 12, כך שהנושא לא היה רחוק מלבי, אבל השינוי של בעלי הוא יותר קיצוני. הוא איש צבא ומוצאו מבית מרוקני ואביו קצב, כך שהשינוי שהוא עשה גדול יותר. טבעונות היא הרבה יותר ממזון, זה שינוי תפיסתי עמוק הרבה יותר. זה גם לבוש - עור, פרווה, משי, צמר, מקומות בילוי עם המשפחה, למשל, קרקסים עם בעלי חיים, גני חיות, פינות חי, ועוד ועוד.
"לפני שלוש שנים, התחלתי עם סדנאות בישול טבעוני ולפני חצי שנה, הקמתי מיזם של ארוחות טבעוניות, שהתחיל מארוחות בוקר והתפתח גם לארוחות ערב, לפי דרישת הקהל. קהילת הטבעונים מחוברת באמצעות קבוצות בפייסבוק ובווטסאפ וראיתי שהרבה אנשים שואלים איפה אפשר לאכול אוכל טבעוני בגולן. לטבעונים, זו חוויה לא נעימה לאכול בחוץ, כי לרוב אתה נאלץ לאכול במסעדות שמגישות מנה אחת בלבד שמיועדת לטבעונים. לכן, כל עסק, קטן ככל שיהיה, שקשור לטבעונים שנפתח, זו חגיגה גדולה, כי אין כאן את השפע שיש במרכז.
"טבעונים מטיילים ויש לזה ביקוש וגם ככה אני בענייני בישולים, אז למה לא לארח? אני לא אפתח מסעדה, כי זה עניין כלכלי כבד וכובל מאוד, אבל בבית זה יותר מתאים לי, מבחינת גמישות. הארוחות הנן בתיאום מראש, הקונספט הוא לבוא להתארח לארוחות אצל אנשים בתוך בתיהם, שמאוד תופס בעולם, וזה הולך ומתפתח.
"בחצר הבית, יש לנו פרגולה ובנינו פינה נחמדה ואנשים באים. הארוחות מאד עשירות. אני ממליצה לאורחיי מראש שלא לאכול באותו יום, כי מדובר בארוחה של עשרות מטבלים, סלטים, פוקצ'ות, שייק פירות ומיץ טבעי, מיץ גזר וסלק, מיץ רימון, פרי הדר - תלוי בעונה. הכול בעבודת יד מחומרים בריאים, מקמח כוסמין מלא, חומרי גלם אורגניים.
"מתאמים שבוע מראש, מגיעים, יושבים בחוץ, זו חוויה מאוד אטית. רוב האנשים אומרים שלא רק האוכל הוא החוויה, אלא האירוע כולו וגם בעלי והילדים שלנו שותפים לזה. לפעמים, הם שומרים על התינוקות והילדים של הסועדים, מגישים, מפנים וכל מה שצריך - כל המשפחה בעניין. גם תושבים מהגולן עצמו מחפשים מקום לאכול ארוחה טבעונית. במקרים רבים, רק אחד מבני המשפחה הוא טבעוני, אבל כל המשפחה באה, כדי לאפשר לו ליהנות מהארוחה. אוכל טבעוני מטבעו הוא כשר ולכן באים גם דתיים. הארוחות הן ארוחות פרטיות, יש שולחן אחד בלבד ולכן העלות בהתאם.
"ברמה האישית, לא פשוט להיות טבעונית מסיבות אידאולוגיות. יש הרבה טבעונים לא אידאולוגיים, יותר בקטע של אורח חיים מטעמי בריאות. אני מאמינה שטבעונות תהפוך את העולם לטוב יותר. הסיבה המרכזית שבגללה אני טבעונית, היא הטיעון האידאולוגי-מוסרי. אני חיה בסביבה שכל כולה תעשיית החי וזה לא תמיד פשוט עבורי. באופן טבעי, נוח לי יותר לחבור ולבלות בחברת אנשים טבעונים, שדרך החשיבה שלהם דומה לשלי בנושא בעלי חיים. בגולן יש פחות ולכן מעגל החברים מתרחב לעמק, כי תמיד המפגשים הם סביב אוכל".