הגולן לטבעונים

אם הטבעונות בישראל מתחילה לתפוס תאוצה, בגולן היא עדיין בחיתוליה. אין מסעדות טבעוניות, אבל יש ארוחות לטבעונים וגם צימרים לטבעונים. עוד רבה היא הדרך


ארוחה טבעונית
קהילת הטבעונים בארץ גדלה ומהווה פלח שוק, לא גדול אמנם, אבל קהילת צרכנים שמטיילים, אוכלים, לנים וקונים מוצרים. גם קהילת הטבעונים בגולן אינה גדולה, אבל קיימת וצורכת גם היא. כשהביקוש קיים, מתפתחים גם שירותים בהתאם.
בגולן ישנם ניצנים ראשונים של שירותים לטבעונים. אין את השפע של מרכז הארץ, עם מסעדות וחנויות לטבעונים ובכל זאת, החלה פתיחות גם לצרכן הטבעוני. מרבית השירותים שניתנים בגולן הם על ידי משפחות טבעוניות ובכך ניתנת האפשרות גם למטייל הטבעוני ליהנות ממה שלגולן יש להציע. 

ארוחות טבעוניות

בגולן כיום אין אף לא מסעדה טבעונית אחת ואף לא כזו שהיא ידידותית ברובה לטבעונים. בחלק מהמסעדות, יש מנה אחת בלבד שעשויה להתאים לטבעונים וכך, למשל, ב"פיצה פצץ", בקצרין, מוגשת היום גם פיצה טבעונית, שמשמחת את המשפחות בהן יש טבעוני ועד היום נחסכה ממנו האפשרות לבלות עם משפחתו בפיצרייה.
מה שכן התפתח הן ארוחות טבעוניות פרטיות ומוזמנות מראש, דוגמת המיזם "הבית הטבעוני של רונית סימנה - חוויה קולינרית ייחודית בגולן". רונית סימנה גרה במושב כנף בגולן 14 שנה, נשואה לאיש צבא, אימא לשני ילדים.
רונית: "בחמש השנים האחרונות, אנחנו בית טבעוני לחלוטין, 100 אחוז. אני עצמי צמחונית מגיל 12, כך שהנושא לא היה רחוק מלבי, אבל השינוי של בעלי הוא יותר קיצוני. הוא איש צבא ומוצאו מבית מרוקני ואביו קצב, כך שהשינוי שהוא עשה גדול יותר. טבעונות היא הרבה יותר ממזון, זה שינוי תפיסתי עמוק הרבה יותר. זה גם לבוש - עור, פרווה, משי, צמר, מקומות בילוי עם המשפחה, למשל, קרקסים עם בעלי חיים, גני חיות, פינות חי, ועוד ועוד.
"לפני שלוש שנים, התחלתי עם סדנאות בישול טבעוני ולפני חצי שנה, הקמתי מיזם של ארוחות טבעוניות, שהתחיל מארוחות בוקר והתפתח גם לארוחות ערב, לפי דרישת הקהל. קהילת הטבעונים מחוברת באמצעות קבוצות בפייסבוק ובווטסאפ וראיתי שהרבה אנשים שואלים איפה אפשר לאכול אוכל טבעוני בגולן. לטבעונים, זו חוויה לא נעימה לאכול בחוץ, כי לרוב אתה נאלץ לאכול במסעדות שמגישות מנה אחת בלבד שמיועדת לטבעונים. לכן, כל עסק, קטן ככל שיהיה, שקשור לטבעונים שנפתח, זו חגיגה גדולה, כי אין כאן את השפע שיש במרכז.
"טבעונים מטיילים ויש לזה ביקוש וגם ככה אני בענייני בישולים, אז למה לא לארח? אני לא אפתח מסעדה, כי זה עניין כלכלי כבד וכובל מאוד, אבל בבית זה יותר מתאים לי, מבחינת גמישות. הארוחות הנן בתיאום מראש, הקונספט הוא לבוא להתארח לארוחות אצל אנשים בתוך בתיהם, שמאוד תופס בעולם, וזה הולך ומתפתח.
"בחצר הבית, יש לנו פרגולה ובנינו פינה נחמדה ואנשים באים. הארוחות מאד עשירות. אני ממליצה לאורחיי מראש שלא לאכול באותו יום, כי מדובר בארוחה של עשרות מטבלים, סלטים, פוקצ'ות, שייק פירות ומיץ טבעי, מיץ גזר וסלק, מיץ רימון, פרי הדר - תלוי בעונה. הכול בעבודת יד מחומרים בריאים, מקמח כוסמין מלא, חומרי גלם אורגניים.
"מתאמים שבוע מראש, מגיעים, יושבים בחוץ, זו חוויה מאוד אטית. רוב האנשים אומרים שלא רק האוכל הוא החוויה, אלא האירוע כולו וגם בעלי והילדים שלנו שותפים לזה. לפעמים, הם שומרים על התינוקות והילדים של הסועדים, מגישים, מפנים וכל מה שצריך - כל המשפחה בעניין. גם תושבים מהגולן עצמו מחפשים מקום לאכול ארוחה טבעונית. במקרים רבים, רק אחד מבני המשפחה הוא טבעוני, אבל כל המשפחה באה, כדי לאפשר לו ליהנות מהארוחה. אוכל טבעוני מטבעו הוא כשר ולכן באים גם דתיים. הארוחות הן ארוחות פרטיות, יש שולחן אחד בלבד ולכן העלות בהתאם.
"ברמה האישית, לא פשוט להיות טבעונית מסיבות אידאולוגיות. יש הרבה טבעונים לא אידאולוגיים, יותר בקטע של אורח חיים מטעמי בריאות. אני מאמינה שטבעונות תהפוך את העולם לטוב יותר. הסיבה המרכזית שבגללה אני טבעונית, היא הטיעון האידאולוגי-מוסרי. אני חיה בסביבה שכל כולה תעשיית החי וזה לא תמיד פשוט עבורי. באופן טבעי, נוח לי יותר לחבור ולבלות בחברת אנשים טבעונים, שדרך החשיבה שלהם דומה לשלי בנושא בעלי חיים. בגולן יש פחות ולכן מעגל החברים מתרחב לעמק, כי תמיד המפגשים הם סביב אוכל".

 
 

נגיעות איטלקיות

אוהד ארז
אוהד ארז, מרמות, "מטבח איטלקי כפרי", הוא שף שמכין בין היתר ארוחות טבעוניות בתיאום ובהזמנה מראש.
אוהד: "במשך שנים הייתי בעניין של בשר וניהלתי מסעדת בשרים, אבל לפני כמה שנים החלטתי לעזוב את תחום הבשר ופתחתי מטבח איטלקי כפרי חלבי. ראיתי שיש ביקוש אצל צמחונים וטבעונים וזה אתגר אותי להמשיך. יש הרבה זוגות, או משפחות, שאחד מבני המשפחה הוא צמחוני, או טבעוני והם מחפשים מקום לאכול בו יחד.
"אין לי מסעדה, אלא מטבח שקיים כבר ארבע שנים ובו אני מכין את הארוחות ומבצע משלוחים לצימרים בסביבה. מזמינים ממני גם ארוחות שף פרטיות, שאותן אני מביא לבית, לצימר, או לטבע. העניין הטבעוני מאוד מאתגר אותי, להכין דברים כמו בשר, אבל בלי בשר, או לחלופין, ליצור משהו חדש מחומרי גלם מקומיים שיש לרשותנו בגולן ולפעמים, אני נוסע יותר רחוק.
"כיף לעבוד עם דברים טריים במטבח וזה עושה פלאים לכל המנות. זו חגיגה למטבח. יש מגוון מאוד גדול של אוכל שאני מכין לטבעונים - ריזוטו גזר, ריזוטו סלק, בקונספט של נגיעות איטלקיות. כל הממולאים למיניהם, כי אנשים אוהבים את הקטע הביתי, ירקות אנטיפסטי, פיצה טבעונית, לזניה טבעונית. שיפודי סויה וטופו, ואפילו פסטה בולונז טבעונית, עם שבבי סויה, פטריות מלך היער ופטריות פורטובלו, עם תבלון מדהים והכול טבעוני. התחום עוד בחיתוליו מבחינת כמות ההזמנות, אבל אני מאמין שהוא יתפתח ויגדל".

צימרים ידידותיים לטבעונים "ויגן פרנדלי"

כן כן, לטבעונים יש גם צימרים ייעודיים. vegan friendly - ניתן למצוא אותם באתר שמאגד את כל המוצרים והשירותים שמוצעים לטבעונים. אחד מהם הוא צימר "אגדת דשא", ברמות, של רחל מור.
מהי המשמעות של צימר ידידותי לטבעונים? שהחפצים, כלי המיטה והקוסמטיקה שבצימר הם טבעוניים לחלוטין ובנוסף, מציע הצימר ארוחת בוקר טבעונית מפנקת ועשירה.
רחל: "אנחנו משפחה טבעונית ברובה והבת שלי מאוד פעילה באתרים של 'ויגן פרנדלי' וב'תנו לחיות לחיות'. אנחנו לא מכניסים לצימר כריות מנוצות והסבונים לא נוסו על בעלי חיים, כל מה שכרוך בענייני הטבעונות. אנחנו בודקים שכל מה שאנחנו קונים לא נוסה על בעלי חיים.
"באות אלינו גם משפחות שהן לא טבעוניות ואנחנו לא מגבילים באוכל. אוכלי בשר יקבלו בשר, אבל יאכלו בגינה ולא בצימר. את הארוחות הטבעוניות אני מזמינה מהשף אוהד ארז. אני עושה פרסום ב'ויגן פרנדלי' ומגיעים מדי פעם אורחים טבעוניים. לא הרבה ויש גם זוגות מעורבים, שאחד מבני הזוג הוא טבעוני. יש לנו שפה משותפת אתם.
מירב בושי, מאל-רום, פתחה לפני חודש בלבד צימר ידידותי לטבעונים.
מירב: "אנחנו באים לטבעונות מאידאולוגיה. האמת היא שאנחנו משפחה טבעונית, גם הילדים. את הצימר, פתחנו לפני חודש וזה היה החזון שלי. רציתי שהיה צימר טבעוני לגמרי, אבל בגלל שצריך להתפרנס והטבעונות עוד לא נרחבת מספיק, אנחנו מספקים גם ארוחות צמחוניות. את האוכל, מבשלת מרגנית בן הר, מהקיבוץ.
"הפרסום שלנו הוא לגמרי מגמתי ואני אומרת שאין פינת מנגל, אי אפשר להכניס בשר ופשוט, כשעושים הזמנה, אני מיידעת ומדגישה את זה, כי לא כולם שמים לב. כל הסבונים וחומרי הניקוי ירוקים ולא נוסו על בעלי חיים, שמיכות לא מפוך נוצות. הכול סינתטי. במקום חלב במקרר, אני שמה חלב סויה. תכל'ס אין הרבה שינוי.
"קשה בגולן לטבעונים ולכן אני מציעה ארוחות. אני הייתי ממש רוצה, אם אני הולכת לצימר, שיגידו לי שארוחת ערב טבעונית תגיע אליי לחדר. אצלנו בקיבוץ, יש יחסית הרבה טבעונים. בגולן זה לא מובן מאליו - סובבים אותנו בקר ורפתות ולולים וזה לא ברור להיות טבעוני. היום, טבעוני זה לא מחבק עצים. ישראל היא אחת המדינות הכי טבעוניות בעולם, ביחס לכמות האנשים שחיים בה".
 
(צילומים: אלונה להב ועידו בראון)


ארוחה טבעונית