למי קראת סבא'לה?

מחלקת הוותיקים במועצה האזורית מציעה שפע של פעילויות לגיל השלישי והרביעי. בגולן, חיים למעלה מ-2,000 איש שחצו את גיל 60

רוחות צעירות נושבות בקרב ותיקי הגולן. הם נופשים, מטיילים, בארץ ובחו"ל, יוצרים קשרים חברתיים, לומדים ומבלים - מי חשש מיציאה לפנסיה? ההנאה רק מתחילה.
לפני שלוש שנים, עם ההבנה שאוכלוסיית הוותיקים גדלה, הוקמה במועצה מחלקת הוותיקים, שלקחה על עצמה לגבש שירותים, פעילויות פנאי, מסגרות ומענים לאוכלוסייה המבוגרת בגולן. ההיענות לכל פעילות הייתה גבוהה ומדי שנה, נפתחות עוד ועוד תכניות, וכבר אפשר לומר שהחיים בגיל השלישי יכולים להיות תותים.
המנהלת הנמרצת של המחלקה, לי אלין שנבור, מגבעת יואב, פרסמה החודש את חוברת הפעילות לשנת תשע"ח ואנחנו מפרסמים כאן חלק מהמידע, כדי שמי שעדיין לא יצא לפנסיה יקנא קצת... ויבין שבגיל 60 החיים רק מתחילים.
"לפני שלוש שנים, רק הקמנו את המחלקה במועצה והיו פחות אנשים פנויים בפנסיה בגולן ובהתאם, גיבשנו את הפעילות. היום, כבר יש לנו כמות אוכלוסייה שמאפשרת פעילות יפה, כ-2,000 איש מעל לגיל שישים, שחלקם רק יצאו לפנסיה ורוצים להעשיר את הזמן שלהם בפעילות מהנה ואנחנו פועלים להעמיד לרשותם כמה שיותר פעילויות פנאי מגוונת.
אז מה מצפה לוותיקים השנה? 

לימודי קתדרה

מיטב המרצים מגיעים לגולן כדי להעביר קורסים והרצאות בנושאים מגוונים. ביניהם: רן בן ברק, לשעבר המשנה לראש המוסד, גידי פורז, גניאלוג ו"בלש היסטורי", יאיר רביד, על יחסי ישראל לבנון, פרופ' יונתן מזרחי, אנתרופולוג וחוקר מערכות מידע ועוד.
הקורסים שמוצעים מפורסמים באתר האינטרנט של המועצה ובחוברת המידע שחולקה לתושבים הוותיקים ורק ניתן לכם לטעום: קורס "טכנולוגיה בשביל המוח", עם ד"ר רועי תירוש, שיפור הזיכרון הריכוז והתגובה. "בנוף המילים", עם עמרי ליאור, סדרת סרטים והרצאות על סופרים ומשוררים ישראליים, "מסעות מרחיבי אופקים" עם יורם מורת, "היכרות עם תרבויות עולם" ועוד.
וגם: קבוצת בריד'ג ומי שעדיין לא יודע לשחק, יכול ללמוד, במועדון הוותיקים בבני יהודה, בימי ד'.
הקתדרה פועלת בבני יהודה, מרום גולן ומהשנה, גם במעלות הגולן, ברמות.

נופשים וטיולים

מחזור ג
מי שכבר השתתף בטיולים ובנופשים של המחלקה, לא מוותר עליהם יותר וגם לא על החברים החדשים שרכש במסגרת הפעילות.
מקטן ועד גדול, נפרט לכם את מגוון התכניות:

שביל ותיק
תכנית שנתית, במסגרתה יוצאים בכל חודש לטיול ברחבי הגולן, בליווי של מדריך מרשות הטבע והגנים ובחלק מהאתרים, גם בהדרכת רשות העתיקות. סיפורי כביש 92, אל המרחצאות העתיקים בחמת גדר, הנצרות סביב סובב כנרת, סיור גבולות, טיולי מעיינות, תנ"ך בגולן, אתרי פריחה מורשת יום כיפור ועוד.
לי אלין: "זו השנה השנייה, שאנחנו מפעילים את התכנית, אחרי ההצלחה של השנה הראשונה. זו סדרה של עשרה טיולים. הרעיון הוא לחבר את הוותיקים לאתרים שאנחנו חיים לידם חמישים שנה ומסתבר שלא תמיד יוצא לנו לבקר בהם בשגרה.
"מתכנסים אנשים מכל הגולן, מנווה אטי"ב ואל-רום בצפון ועד כפר חרוב ומבוא חמה בדרום ועולים ביחד על אוטובוס אחד שמטייל ברחבי הגולן. התכנית מפגישה את הצפוניים עם הדרומיים, חילונים ודתיים וזה יוצר קבוצה חברתית, שיש לה כבר קבוצת ווטסאפ, שמתַקשרת גם מעבר לימי התכנית".

נופשים בארץ
אחרי הטיולים, צריך לנפוש. אז המחלקה ארגנה שלושה נופשים: בחודש נובמבר, באשדוד והסביבה, בפברואר, בים המלח ובחודש מאי, בחיפה וחוף הכרמל.

חו"ל מאורגן לוותיקי הגולן
גולת הכותרת: בשנה שעברה, הם טסו לסלוניקי והשנה? טסים למונטנגרו. הכינו את הדרכונים לחודש יוני 2018, כי מונטנגרו מחכה לכם.

שלישי בשלייקס בעיר הגדולה

גברים ותיקים
אם נותנים, לא ניקח? המשרד לשוויון חברתי מקיים את "שלישי בשלייקס" - ימים בהם יש לוותיקים הנחות משמעותיות להצגות, מוזאונים, תערוכות וכד' במרכז הארץ.
לי אלין: "פעם בחודשיים, נקיים יום פעילות באחת הערים הגדולות, תל אביב, חיפה, או ירושלים וננגיש לתושבי הגולן הוותיקים את הפעילות התרבותית שמוצעת על ידי המשרד. כמובן, נרגיש קצת את העיר הגדולה ובסופו של יום, נחזור הביתה, לשקט של הגולן".

פרנסה, תעסוקה ויזמות

60 פלוס - מחזור ד' לחממה
מי לא שמע על החממה העסקית של ותיקי הגולן. 70 בוגרים כבר סיימו את התכנית. מדובר בתכנית שנתית של למידה, התנסות ויישום, מיפוי, הכוונה אישית ונטוורקינג, למי שחולמים, שמעוניינים להתאים את העסק הקיים להתפתחות הטכנולוגיה ולעולמות האינטרנט והניו-מדיה.

בשביל העסקים הוותיקים בגולן

 
 
תכנית חדשה שנולדה כתוצאה מהחממה העסקית: האם אתם מכירים את העסק של השכן לידכם? האם אתם יודעים כמה עסקים מופעלים על ידי ותיקים, בבית או ביישוב? זה הזמן להכיר ולפרגן. השנה נבקר, אחת לחודשיים, בימי א', בעסקים של ותיקים ברחבי הגולן.
לי אלין: "הגענו למסקנה שאין דרך יותר נכונה להכיר בין הוותיקים כמו התכנית הזאת. בעלי העסקים יארחו את הקבוצה ויציגו את העסק והפעילות. כך גם נפרגן לעסק שלהם וגם ניצור קהילה שבה מכירים אחד את העסקים של השני".
אם נמאס לכם מחפירות של הנכדים, בואו לחפור את הארץ, במסגרת התכנית "ותיקים חופרים ומגלים", תכנית לימוד וחפירה, בשיתוף מדרשת הגולן ורשות העתיקות.
בנוסף, פועלים מועדוני הוותיקים, בבני יהודה ובמרום גולן והשנה, ייפתח מועדון כזה גם בחיספין. פעילות בין פעם לשלוש פעמים בשבוע, פעילויות מותאמות לגיל שלישי ורביעי, שכוללות ספורט, אמנות, מוזיקה והעשרה.
ונקנח עם השאיפה לייצר גם פעילות ביישובים עצמם לטובת הוותיקים. מחלקת הוותיקים פועלת בשיתוף עם היישובים, לבניית שירותים למען הוותיקים בכל יישוב. כעת, מתקיימת חשיבה משותפת עם הנהגות היישובים על איך ייראה העתיד וכיצד נבטיח את ההזדקנות המיטבית לתושבינו בקהילות הגולן.
אז למה אתם מחכים? תגידו לילדים שאין לכם זמן לעשות בייביסיטר לנכדים, כי יש לכם שנת פעילות עמוסה.
נתראה בפעילות!
 
(צילום: אסף לזר)