צלילי המוזיקה

חלמתם לנגן על סקסופון? גיטרה? אתם מאלה ששרים בהנאה צרופה ברכב? מזמזמים מול המראה? אתם מוזמנים לצאת מהמקלחות ולהתחיל לשיר ולנגן בחוצות הגולן
muza
מחודש אוקטובר, מתחילה מהפכת המוזיקה בגולן. מרכז קהילתי גולן חונך שני פרויקטים חדשים, במסגרת אמנויות הבמה בתחום המוזיקה - "מוזה גולן" ו"מוק"ה" (מוזיקה קהילתית) וכל ילד או מבוגר בגולן יכול מעתה ללמוד לנגן ולשיר.

מוזה גולן
• בית ספר למוזיקה ביישובים ובאשכולות
• כל ילד ומבוגר יכול ללמוד מוזיקה במגוון רחב של כלים
• אין צורך בהסעות - הלימודים מתקיימים ביישובים, או באשכולות
• עלות החוגים שווה לכל נפש
• שכר המורים עלה ומאפשר להעסיק מורים מקצועיים
• 250 תושבים, ילדים ומבוגרים, נרשמו לחוגים
• 28 מפגשים שנתיים
• חוגים פרטניים (103 ש"ח לשיעור), חוגים קבוצתיים (60 ש"ח לשיעור), חוג לכל ילד כיתות ד'-ו', במסגרת פרויקט משרד החינוך, 200 ש"ח שנתי

מרגע שנפתחה ההרשמה לבית הספר למוזיקה בפרויקט "מוזה גולן", הבינו במחלקת המוזיקה במרכז הקהילתי גולן, שהם קלעו למטרה. הצורך בשטח היה קיים וכעת ניתן המענה המתאים, שמוכיח עד כמה חשוב להנגיש את השירותים קרוב לבית ולאפשר לכל ילד ומבוגר לממש את עצמו. 250 תושבים, ילדים ומבוגרים נרשמו כבר לפרויקט ובחודש אוקטובר, יחלו ללמוד על מגוון כלים כגון גיטרה, כלי הקשה, תופים וכלי נשיפה לצד כלים ייחודים כמו קחון, ג'מבה, עוד ומנדולינה.
המורים, רובם מרחבי הגולן, ילמדו בעיקר בתוך היישובים, כדי לאפשר לכל ילד (ומבוגר) שירצה ללמוד ולהתמקצע במגוון רחב מאוד של כלים לעשות זאת, ללא נסיעה משמעותית.
המנהל המקצועי במחלקת המוזיקה של המרכז הקהילתי גולן, גל שוורץ: "לצד הכניסה ליישובים, אנחנו עומלים במרץ על שיפוץ חדרי מוזיקה באשכולות המרכז הקהילתי, שייתנו מענה מקצועי ללמידה משמעותית. החדרים יספקו את כל המכלול האקוסטי הנדרש, על מנת לתת לתלמידים ולמורים את חוויית הלמידה המושלמת.
"בנוסף, העלינו את שכר המורים מבלי להעלות את המחירים, על מנת לדאוג לרווחתם ולהפוך אותם לעובדים מן המניין של המרכז הקהילתי ולאפשר להם לקחת חלק משמעותי כעובדי המרכז הקהילתי ולא כנותני שירות. החיבור הזה מאפשר לנו לפקח על הנעשה במסגרת השיעורים, לשמור על רמה מקצועית גבוהה של המורים המלמדים ולהעשיר את המורים עצמם בימי השתלמות לאורך השנה".
תלמידי כיתות ד'-ו' מרוויחים פעמיים: הם יכולים להצטרף ל"מוזה גולן", במסגרת "חוג לכל ילד", כחלק מתכנית שר החינוך לחיזוק הצפון, אשר מאפשר להורים לילדים בכיתות ד'-ה' להעניק לילדים חוגי העשרה בתחום המוזיקה ובתחום הסיירות, בעלות שנתית מסובסדת של 200 ש"ח בלבד .
שוורץ: "מוזיקה היא ערוץ התפתחות חיוני, שמשלים את ערוצי ההתפתחות האחרים של האדם בשנות התעצבותו. מעבר לחשיבותה העצומה של המוזיקה, בפיתוח כישורי הפרט, לפעילות המוזיקלית משמעות חברתית חשובה ביותר. הנגינה והשירה בקבוצה, ההקשבה האקטיבית והפעולה הגופנית המתואמת מחדדות ומעמיקות את כישורי האינטראקציה החברתית של הקבוצה ואת יכולותיה לפעול בצורה מתואמת ואיכותית.
"בזכות יכולתה של המוזיקה לעצב אווירה ולהשפיע על רגשות, בכוחה גם להשפיע על האקלים הרגשי של ילד הלומד באופן פרטני, של קבוצת ילדים הלומדת יחד ואף של מעגלים רחבים יותר - כיתה, בית ספר, או קהילה. מחקרים הוכיחו ששימוש מושכל בפעילות מוזיקלית מתעל רגשות, ממתן דחפים, מפחית מתחים ומנתב אנרגיות לכיוונים חיוביים ובונים".
מנהלת מחלקת ילדים ונוער במרכז הקהילתי גולן, יערה ביאדגלין: "הפוטנציאל החינוכי העצום שגלום במוזיקה, הן ליחיד והן לקבוצה, הפיתוח של יכולת המבע הרגשית, השילוב הקוגניטיבי, הרגשי, פיתוח כישורי האינטראקציה הקבוצתיים, שיפור האקלים הרגשי והחברתי, ההתוודעות הבלתי אמצעית לשלל תרבויות ולמסורות - כל אלה הם יעדים מן המעלה הראשונה בתהליך התפתחותם של צעירים, שאנחנו במחלקה מעוניינים לפתח".
בית הספר למוזיקה "מוזה גולן" מציע גם סדנאות ללימודי תכנות, די-ג'יי, סאונד ופיתוח קול, שיתקיימו לאורך השנה, במסגרת של שישה מפגשים כל אחד. סדנאות אלו, יחד עם הרצאות בנושא מוזיקה, ייכנסו ליישובים שיהיו מעוניינים בכך, בנושאים שונים ומגוונים - החל ממוזיקולוגיה וכלה בהרצאות על ההיסטוריה של המוזיקה.




מוק"ה גולן - מוזיקה קהילתית

הטורבינות
• הרכב יישובי רב-גילאי, שמונה משתתפים ומעלה
• מפיק מוזיקלי מקצועי
• 20 מפגשים - תוצרים של מוזיקה מקורית ו/או קאברים
• מופע בקהילה והשתתפות במופע כלל-גולני
• 5 יישובים כבר הצטרפו לפרויקט - עין זיוון (15 משתתפים!) אורטל, כנף, כפר חרוב, יונתן.

לאוהבי השירה, מקדם המרכז הקהילתי גולן הקמת הרכבים מוזיקליים יישוביים, עם מפיק מוזיקלי מקצועי.
פרויקט מוזיקה קהילתית מוקדש כולו להרכבים שצומחים ביישובים עצמם. במסגרת הפרויקט, נפגשים אנשי קהילות הגולן ל-20 מפגשים ויחד יוצרים עיבוד מחודש לשירים מוכרים, או לשירים חדשים של התושבים, בעזרת מפיק מוזיקלי, אותו מתאימה מחלקת המוזיקה ליישוב.
הסנונית הראשונה מתוך הפרויקט התחילה כבר לעבוד בקיבוץ עין זיוון. תושבי הקיבוץ הקימו הרכב מוזיקלי שכולל 15 תושבים מהקיבוץ, שאוהבים לנגן ולשיר בשעות הפנאי, בהנחייתה של אתי פטיש. הם נפגשים בערבים, מנגנים ושרים יחד ונקודות השיא של הפעילות יהיו בערב הרכבים, שתיזום מחלקת המוזיקה ואירועים פנים קהילתיים של הקיבוץ. יישובים נוספים שנכנסים לחדר החזרות כבר בימים אלו הם כפר חרוב, אורטל, יונתן וכנף, שעובדים עם מיטב המעבדים המוזיקליים באזור.
כלל הפרויקטים של ההרכבים שמים את העצמת היצירה המקומית, אחת ממטרות-העל ששמה לה מחלקת מוזיקה, בתחילת העבודה השנה.
שוורץ: "שמתי לי למטרה להעניק כמה שיותר במות ולטפח כישרונות בגולן. יש המון צעירים ומבוגרים כל כך מוכשרים באזור שלנו ולתת להם את הבמה להציג את יצירותיהם, בעיניי, זו אחת החובות שלנו כמחלקה. כל זמן שהם לא מופיעים זה בזבוז של המון כישרון שמסתובב פה בינינו".
לטיפוח נושא המוזיקה בגולן, קדמה עבודה רבה שכללה שולחנות עגולים רבים, שכינסו את העוסקים במלאכה ברמה הגולנית וכן נציגים שונים מהמועצה. לאחר עבודה מאומצת והרבה מאוד מחשבה, הושקעו משאבים רבים על ידי המועצה, משרד החינוך והמרכז הקהילתי, בפיתוח תחום המוזיקה בגולן.
מרכז המוזיקה מציע גם השתתפות בהרכבים מנגנים ווקאליים. את הפלטפורמה הראשונה בה נטמנו
הזרעים של הרכבי מוזה, ראינו בחגיגות יום העצמאות האחרון עם להקת "הטורבינות", שהרעידה את האמפי עם ארבעה שירים מוכרים. כל חברי הטורבינות ואף המפיק המוזיקלי, גיא עמיר, מתגוררים בגולן ועוסקים במוזיקה שנים. החיבור הטוב שנוצר ביום העצמאות, יחד עם התוצר המעולה שייצרה החבורה, הוביל להמשכיות ההרכב. ההרכב יופיע גם בפסטיבל "בתים פתוחים" בסוכות עם שירים נוספים. הפסטיבל יתקיים ב-8-9.10 בכל רחבי הגולן, עקבו אחר עדכונים באתר המועצה וביישובים.

הרכבי נוער

 
 
פרויקט נוסף שמתחיל בקרוב הוא פרויקט הרכבי הנוער. פרויקט זה מייצר תשתית להתפתחות לבני נוער
שכבר שרים ומנגנים בגולן ומחפשים עם מי לעבוד וליצור.
גל שוורץ מספר על הפרויקט: "למעשה, במשך שנים, פרויקט הרכבי הנוער היה חלק מהנוף באירועים גולניים ובשנים האחרונות, הוא נעלם מהשטח. החלטנו להחזיר אותו ולהקים את ההרכבים שוב, לתת לבני הנוער גם את הבמות בפרויקטים של שלל המחלקות במרכז הקהילתי וגם את ההנחיה המקצועית והתשתית שלנו, לעבוד ולהעמיק את החיבור בין בני הנוער ובין בני הנוער למוזיקה".
מנהל מרכז קהילתי גולן, שרון פז אגאי: "עם כניסתי לתפקיד, לפני כשנה, היה ברור לי שהדרך היא הכנסת פעילות פנאי מעשירה, הן לתושב והן לקהילה, לתוך היישוב. כאשר התושבים מועצמים באמצעות פעילויות של חברותא, תחושת השייכות גדלה ובסופו של דבר, כלל קהילת הגולן מרוויחה מכך.
"מחלקת המוזיקה נותנת מעטפת של מענה לצרכים המשתנים על הרצף הגילאי ילדים, נוער ומבוגרים בשעות הפנאי. התוצרים הם תהליכיים אמנם, אך ניכרים. הקהילה כולה תרוויח מההרכבים, כאשר אלו יהיו בשלים להופעה ואני מצפה לראות מה הם מכינים לכולנו ומאחל הצלחה לכל העוסקים במלאכה. זהו הישג אדיר שלא היה מתממש לולא התמיכה של ראש המועצה בקידום התכנית ואני מברך על הראייה המועצתית בערך שיש לתכניות המוזיקה השונות שאנחנו מציעים".
 
(התמונות באדיבות גל שוורץ)