בעוד כחודשים, יצא מכרז להקמת מכון מזון לאומי בקריית שמונה. המכון הוא חלק מהתכנית לפיתוח הכלכלה והחברה בגליל המזרחי וקידום התמה האזורית של האשכול למזון מרפא.
המכון יהווה צומת דרכים עבור תעשיות המזון בכל הקשור לידע מקצועי, חדשנות, הכוונה ושימוש בתשתיות, על מנת לקדם את הפעילות שלהם, חיבור לאקדמיה ומחקרים ויצירת מרכז ידע וחדשנות בתחום המתפתח של Food-Tech. המיקוד המקצועי שלו עוסק בקידום חברות המזון בארץ במספר מישורים:
• מתן שירות לחברות מזון, באמצעים העומדים לרשותם במכון - פיילוט, מכשירים אנליטיים, ייעוץ מקצועי של חוקרים וטכנולוגי מזון בכירים
• פיתוח מוצרי מזון חדשים ואיכותיים בעזרת התשתיות במכון
• עזרה לחברות יזמיות קטנות וחדשות במזון לפתח ולשדרג את המוצרים שלהם דרך המכון
• קידום פריצות דרך מדעיות וטכנולוגיות עם אפשרות ליישום עסקי
שיתופי פעולה עם התעשייה: הרעיון הוא שמכון המזון ייתן שירות עבור פעילות התעשייה בשימוש בתשתיות המכון (פיילוט, ציוד אנליטי, ייעוץ), פיתוח מוצרי מזון חדשניים ואיכותיים במכון המזון, שילוב פעילות סטודנטים בתארים ראשונים ושניים להתמחות בתעשייה, בפרויקטים ובפעילות מחקר ופיתוח של התעשייה. חיבור בין תעשיות מזון בארץ לבין קדמת המחקר בתחום. אפשרות לחיבורים גם בין חברות מזון בחו"ל שמקיימות שיתופי פעולה עם המכון הישראלי.
תרומה לתעשייה: התעשייה תקבל מהפעילות המשותפת עם מכון המזון את התוצרים הבאים: פיתוח מוצרי מזון חדשניים, איכותיים ובריאים, שדרוג מוצרים קיימים, ייעול תהליכי ייצור ושמירה על הסביבה, מעבר לייצור של מזון בר-קיימא, ייעוץ טכנולוגי, ייעוץ עסקי, מבחני טעימה, הדגמה של ציוד טכנולוגי מתקדם וחדשני, טיפול ברגולציות לקידום הכללה של חומרי גלם חדשים ועוד.
תרומה לסטודנטים וליצירת מקומות עבודה: מכון המזון יעזור משמעותית בקידום דור חדש של טכנולוגי מזון, שילמדו במוסד אקדמי, צמוד למכון המזון ויקבלו דרכו סל כלים מתקדם, המיועד להכשיר את הסטודנט ביכולות הנדרשות לטכנולוג מקצועי בתעשיית המזון המתקדמת של המאה ה-21. המכון מהווה קרקע פורייה לסטודנט לרכוש השכלה טכנולוגית מקצועית בכל הקשור בציוד מתקדם בפיילוט, ציוד אנליטי והכרת תהליכים בפיתוח מוצרים בתעשייה.
בנוסף, מכון המזון יעזור רבות ביצירת מקומות תעסוקה חדשים בזכות קיומו של מרכז ידע וחדשנות, שימשוך חברות מזון רבות להשקיע סביבו בפיתוח ומחקר. חברות יקימו מו"פ מחקריים, בסמיכות למכון המזון, כדי להשתמש בשירותיו ובידע הנצבר בו. יזמים בתחום המזון ישתמשו בתשתיות המכון ולאחר שיגיעו לשלב בשלות, יוכלו להקים עסק עצמאי.
תרומה למחקר: המכון ישמש כמרכז מחקרי מהשורה הראשונה בתחום המזון ויפתח כיווני מחקר חדשים, עם הקשר יישומי עבור חברות המזון. תחומי המחקר יהיו במזון, אבל יהיו להם קווים משיקים לתחומי מחקר אחרים, הנמצאים בקדמת המדע כמו ביו-טכנולוגיה, חקלאות מדייקת, מדעי הצמח ומדעי הסביבה
תרומה לכלכלה האזורית והארצית: התרומה של מכון המזון לכלכלה האזורית והארצית היא בהיותו מנוע צמיחה מרכזי חדש בתחום הFood-Tech. בשנים האחרונות, תחום זה עולה בצמיחה גדולה בעולם ומניב רווחים בעשרות מיליארדי דולרים בשנה.
התחום הוא גלובלי ועונה על הצריכה המתגברת של אנשים בעולם למוצרי מזון איכותיים, בריאים, ברי-קיימא וידידותיים לסביבה. המכון ייצור מרכז ידע חדש ברמה ארצית בתחום טכנולוגיות של מזון וימשוך אליו התעניינות מצד חברות מזון ישראליות ובהמשך, גם חברות בין-לאומיות, שיחפשו את החדשנות הישראלית. סביב המכון, יתפתחו מקומות תעסוקה חדשים ואיכותיים, שיעסיקו לא רק אנשי מקצוע בתחום המזון, אלא גם מעגלי עובדים נוספים.
אשכול גליל מזרחי
באשכול שותפות 18 רשויות: ארבע עשרה רשויות מקומיות: קריית שמונה, צפת, מטולה, קצרין, יסוד המעלה, ראש פינה,טובא -זנגריה,חצור הגלילית, גוש חלב, מג'דל שמס, בוקעתא, עין קיניא, עג'ר ומסעדה.
ארבע רשויות אזוריות: גליל עליון, גולן, מרום הגליל, ומבואות חרמון.
האשכול מתוקצב על ידי הרשויות החברות בו, משרד הפנים, משרד האוצר והמכון למנהיגות וממשל בג'וינט-ישראל.
האשכול מנוהל באמצעות דירקטוריון. הצוות המוציא לפועל את החלטות ראשי הרשויות והדירקטוריון:
נורית צור רבינו - מנכ"לית
קרן אור עזרא – מנהלת פרויקטים
נעמה אסרף – מנהלת פרויקטים דיגיטליים
נעה פרל טרץ – עוזרת מנכ"לית
ד"ר יפעת לינדר – מנהלת מיזם המדעים גליליום
ד"ר רועי דוידסון – מנהל מערך וטרינריה אזורי
איילת אורן – מרכזת גליל מזרחי בעמותת כוכב הצפון
רונה רנדל – צוערת
(התמונה באדיבות המכללה האקדמית תל-חי)