אתגר ה-50

50 סיבות לעבור לגולן. דפנה פרנקל מעין זיוון העלתה לעמוד הפייסבוק שלה אתגר לתושבי הגולן וזכתה לעשרות תגובות ובהן הסיבות שגרמו לאנשים לעבור לגור בגולן. בחרנו כמה מהן ואנו מאתגרים גם אתכם בעמוד הפייסבוק "לגור בגולן"

ילדים מרימים דגל
"משפחת הגולן - תצטרפו אליי לאתגר ה-50 שלי? מה זה? הנה הסבר: השבוע ייפתחו בקול תרועה חגיגות ה-50 לגולן! ולכבודן אני מעלה כאן את ה - הסיבה שלי ומסבירה למה למען השם בחרתי לגור בסוף העולם שמאלה?! אז...תצטרפו אליי ותכתבו בתגובות את ה - סיבה שלכם ויחד נגיע ל-50 (ואולי יותר) סיבות לחגיגה. הולך?

"אז ה- סיבה שלי...(ברור שיש לי 1000 סיבות לפחות אבל זו ה-:) לפני שגרתי בגולן נהגתי לצאת עם המשפחה לטיולים בגולן, ילדיי היו אז בני 3.5 ושנתיים וכל טיול היה חוויה מופלאה של טבע קסום. באחת הפעמים, בדרך חזרה, שמתי לב למשהו שהיה בעיניי עצוב להפליא - הרגשתי עצובה לשוב הביתה! והמחשבה הבאה שרצה לי לראש אמרה: 'אם את עצובה לחזור לאן שהוא... זה ככל הנראה לא ה"הביתה" שלך'. אז בהחלטה אמיצה ולא פשוטה כלל, החלטתי (ואחר כך החלטנו 😊) שעוברים לגור ב...טיול!!! וכן, שמחה לספר שכבר 12 שנים בכל פעם שאני חוזרת מן המרכז, מן הדרום, ואפילו מחו"ל, בעליות לגולן הלב מתרחב ומתרווח - איזה כיף, אני בדרך הביתה! הנופים נפתחים בפניי, מחייכים אליי ואומרים בדרכו הקסומה של הטבע: ברוכה הבאה הביתה! אז אני אוהבת את חבל הארץ הזה בגלל נופי בראשית המופלאים שלו והם... שייכים לבורא ולבריאה, שברוב חסדם העניקו לי את הזכות ליהנות מהם לפרק זמן קצוב. אז זו ה - סיבה שלי עכשיו תורך... מה ה - סיבה שלך?"
התגובות של תושבי הגולן לא איחרו לבוא – הנה מקבץ מאתגר ה"50 סיבות לעבור לגור בגולן".

אמנון שגב שוויצר: "הגולן היה תמיד חלק בלתי נפרד מחיי... נולדתי בקריות, בשנת 1965. מילדותי, אני זוכר את אבי לוקח אותי לטיולים בגולן, עם סיפורי קרבות וסיפורי אלי כהן. השנים חלפו וכחניך 'השומר הצעיר', טיילתי ברחבי הארץ... הגולן לא היה חלק מתכניות הטיולים של התנועה. סיני היה היעד המועדף. לאחר 1982 והחזרת סיני, בגיל 17-18, הקדשנו את רוב השבתות לטיולים בגולן. נחל אחר נחל, מדרום לצפון ופשוט התאהבתי, עד ששקלתי לשנות את שם משפחתי לגולן. בהמשך, החיים הוליכו אותי ליישובים אחרים. הקמתי משפחה והתגוררתי בקיבוץ, בהתחלה בגליל ולאחר מכן, בעמק יזרעאל, למרגלות הגלבוע. בשנת 2007, התחלתי זוגיות שנייה עם נאוה, ממבוא חמה. הרגשתי איך מיום ליום, אני הולך ומתחבר, הולך ונקשר, עד שהשפה השתנתה מאתם לאנחנו... מעשו לנעשה... מתבנו לנבנה... בשנת 2010, מימשנו את קשר הזוגיות ועליתי להתגורר בגולן, במבוא חמה ומשנת 2012, אני משמש כמנהל קהילה ביישובי הגולן. השינוי היה מדהים ואני גאה להרגיש שייך לקהילה הגולנית ולחבל ארץ נפלא, שהולך ומשתפר מיום ליום".
בנצי צפריר: "הגעתי לרמת הגולן ב-1969, לאחר השחרור משירות ביחידת חה"ן צנחנים. כמה חבר'ה מהיחידה חיפשנו את דרכינו וירדנו לאילת. עבדנו באבטחה במכרות תמנע ובמלון 'מלכת שבא'.
תכננו לנסוע לארה"ב. שלחנו את אחד החברים להסדיר את נושא הדרכונים, החבר נעלם לתקופה של כחודש. נודע לנו שהוא ברמת הגולן, בגבעת יואב. ניסינו ליצור קשר, ללא הצלחה. לבסוף, הגענו לסוף שבוע בגבעת יואב.
"לאחר תלאות הדרך, הגענו למחנה נופש צבאי פיק, שבו היה היישוב בראשיתו. מקימיו היו יוצאי יחידות הצנחנים. המפגש הראשון היה עם כל החבורה, שהגיעו על טרקטור רתום לעגלה מגן הירק ועשו עלינו רושם רב. את מרבית החברים הכרתי עוד מהשירות הצבאי בצנחנים.
"נשארנו לשבת, הייתה חוויה נהדרת חלוציות, ראשוניות, חדוות יצירה, והווי חברתי תוסס. חבורה עליזה שהגיע להקים יישוב יש מאין. אחרי אותה שבת נשארתי כחבר בגבעת יואב. עברנו תקופה לא קלה, פיתחנו ענפי חקלאות, לולי הודים, גן ירק, בקר לבשר, דיר כבשים. גרנו ביישוב זמני, במחנה פיק, כשלוש וחצי שנים וליישוב קבע עברנו, בינואר 1972.
"בשיא החורף ללא חשמל, התקנו גנראטור וחיברנו את הבתים החדשים למערכת החשמל, שעבדה לסירוגין, עם הפסקות של שעות. היום בהסתכלות לאחור, אפשר להגיד שהיינו משוגעים. אני הייתי עוד רווק והיו זוגות עם תינוקות שעברו קושי בל יתואר. היה קור מקפיא, הבתים היו בנויים מבטון והיה קושי בחימום, רפואה, קניות, ניידות.
"עבדתי בעדר הבקר לבשר. מערב פרוע - רכיבה על סוסים במרחבים. הגולן היה בתולי. מרחבים ירוקים אין-סופיים, נופים מקסימים, השקיעות המדהימות. במשך שנים, סיקלנו במו ידנו את שטחי החקלאות, שיהיו מספיק גדולים ורחבים ומתאימים לחקלאות מתקדמת.
"התחתנתי בגבעת יואב ב-75, עם שרה. כאן נולדו ילדינו - אייר, ליאור, הדר, ויוגב. בניתי את משקי עם קשיי התקופה. היה רצון עז לבנות ליצור ולהתנסות בכל שנקרה בדרך. לא הייתה באזור חוות ניסיונות, כל הניסיונות היו על גבם של המתיישבים הראשונים. עם השנים עשתי שלוש הסבות בחקלאות, בחיפוש הדרך שתיתן את הפרנסה לקיום המשפחה. לבסוף, בשנת 1981, הקמנו רפת לחלב. כ-10 שנים, אנו עוסקים בתיירות - 'ג'ינגס חאן בגולן'.
"היום, לאחר יובל שנים, אפשר להסתכל בסיפוק רב על מה שהקמנו, כפרט, כחברה, ורמת הגולן בכללותה.
"היום הגולן בפריחת בנייה, נפתחים מחדש גנים ומוסדות חינוך. נאחל לגבעת יואב ולגולן פריחה בנייה וקליטת זוגות חדשים.בתי הדר ואופיר, עם שתי נכדותיי, ממשיכים את ההתיישבות בגולן, בתקווה שעוד מילדינו יצטרפו.
"מזל טוב ליובל גבעת יואב ורמת הגולן".

יהודה קמראן אייל, בני יהודה: "חודש מאי 1968 כפר סקופיה, אני תלמיד י"ב, מבקר בסקופיה להשתכשך עם שמונה צנחנים, חיילי יואב שחם ז"ל. ראיתי מין מקום, המערב הפרוע והחבר'ה התנהגו כמו במערב הפרוע. הרגשתי היי, כשידעתי שמטרתם להקים יישוב על שם יואב ז"ל, רציתי לעזור במה שאני מסוגל. החבר'ה קיבלו אותי כאחד מהם, כל זה גרם לכך שבתוכי ידעתי, שאסיים לימודים ושירות צבאי ופה אתקע יתד".
בית קבע
יובל חלבני
יוסי טהר: "באתי מסיבה אחת ויחידה, נשארתי ואני כאן מאלף סיבות. כנראה שגם הגולן יש לו משפך שיווק שמסנן את האנשים שבאים להשתקע כאן ואיכשהו, כל מי שאני מכיר כאן 'מורכב' מ-DNA איכותי.
"אך הסיפור הוא, למה הגעתי לכאן. ובכן, זה התחיל מזה, שבטיול באבו גוש, בתצפית על הר הרוח, הסתכלנו על השמים של גוש דן והשרון והם היו מעובים בעננה כמעט שחורה, למרות שהיה אמצע אוגוסט. המדריך הסביר שזה ממש לא ענן גשם, זה יותר ענן של זיהום אויר. אני ובת הזוג שלי, אם ילדיי, הגבנו באותה הצורה, הרגשנו אגרוף ש'פוצץ' לנו בבטן. איך ייתכן שאנו משלמים עבור גנים מעולים וחוגים מצוינים ומים מינרליים כדי שלא ישתו מים מזוהמים בברז... והדבר הכי בסיסי של אוויר נקי וצח, עליו לא חשבנו... מאז, אני כאן עם הנופים, ועם האנשים הנפלאים של הגולן, עם ילדיי שמרגישים שנולדו כאן ופעילים כאן ואני תקווה שאת ביתם ישכילו לבנות כאן.
"והאוויר הצח? הוא הפך לטריוויאלי. רק כאשר אני יורד למרכז, למדינת תל אביב, רק שם אני נזכר באוויר הצח והנקי שיש לי בבית ולמה בעצם עזבתי את הוד השרון לטובת הפינה הירוקה שבסוף העולם, שבמקרה שלנו זה ימינה".

יובל חלבני: "הגולן עבורי היא הפינה הפראית של קצה המדינה. גרתי ארבע שנים בודדות בצפת, בגלל המקצוע (פסל) ונשביתי ביופי של הנוף, שנשקף מחלון ביתי בצפת - הגולן. כך, ביום בהיר של 1995, עברתי לגור בנוף, שנשקף מחלוני. נוף פראי חזק במיוחד בחורף קשה, עם ערפל קסום ומסתורי. קיץ רותח ביום וקריר בלילה ומרחבים אין קץ. זה המקום, לגדל ילדים לחיות ליהנות".

רונית פלטה: למה לגור בגולן? מיליון סיבות. כי במקום הקסום הזה, אפשר לגדל ילדים בנחת, כמו בחממה מוגנת. כי בגולן יש חינוך ערכי ואיכותי. כי בגולן יש שקיעות מדהימות. כי בגולן רואים כוכבים בשמים. הסבר: כשגיסתי באה בפעם הראשונה אלינו, יצאנו בערב לסיבוב רגלי והיא מביטה לשמים מלאת התפעלות ואומרת 'היי רואים פה כוכבים"'. היא גרה בהרצליה. כשחמי וחמותי הגיעו אלינו ויצאנו למרפסת לקפה של בוקר, הם אמרו 'פה אנחנו מרגישים צעירים ב-10 שנים לפחות'. יש עוד דוגמאות רבות וטובות. איפה יש עוד אירוס מדהים ביופיו כמו אירוס הגולן? בקיצור, התמכרנו לקסם שהגולן מציע ורציתי לומר גם שאנחנו לא מרגישים בסוף העולם!".

רינה חזון: "האמנם חלפו 48 שנים... כן, בשנת 1971, סנדר הציע לי נישואין. חיפשנו לגור במושב. עולים לרמת הגולן, להקים יישוב חדש. לא, לא הסכמתי, אני לא עוזבת את המשפחה היקרה שלי. משפחה חמה, בית שרק עכשיו סיימנו לבנות. בילדותי, חוויתי את כל התהליך של הקמת יישוב חדש - ללא מים, חשמל, שירותים, כבישים ועוד ועוד... חמש וחצי שעות נסיעה באוטובוסים לגולן. לא היו כבישים סלולים והאוטובוס לא הגיע, והקור הנורא... הרי אני סובלת מקור, והרוחות... סוף העולם... אך האהבה ניצחה והלכתי אחרי אהבתי.
"בכל סוף שבוע, ארזתי את המזוודה הקטנה ונסעתי הביתה... לחצב, וגם כשנולדו שני ילדיי, המשכתי לנסוע, חמש שעות טולטלתי באוטובוסים. הקרבה למשפחה - זה מה שהיה חסר. זיכרונות יפים נשארו. חווית הבנייה, ההקמה, העשייה. היינו אידיאליסטים אמתיים, מבוקר עד ערב. בימים ההם, מי שהגיע לגולן, היה אידיאליסט, מלא באהבת האדמה והיצירה. כעת, אני כאן בגולן, עם עסק משלי מצליח - שישה צימרים יפהפיים - בקתות 'רינה ברמה' ובלי מזוודה בסופי שבוע...".
ילדי חלבני
חיים ספיריה, אלוני הבשן: "אני החלטתי כבר בימי נעוריי - בגולן אקבע את ביתי. האהבה והדאגה הניעו אותי. ראיתי את יש"ע הולכת ומתאכלסת, בעוד הגולן... כמעט דרך במקום. כשדיברנו על בניית בית משותף, אמרתי לחברתי, היום אשתי, יעל: "שיהיה ברור. אני כבר נשוי למדינת ישראל. אין לי שום כוונה לרדת. יש לי כוונה לעלות... לעלות לגולן וזה תנאי. ללא זה, אין נישואין". בחרנו להתחבר לאלוני הבשן, מקום נידח וקטנטן, בו חיו ידידים מבית הספר, מהשכונה שלי ומ'בני עקיבא'. אנשים שהכרתי, במקום שצריך אותי (18 משפחות, מהן עזבו 4 בשנת קליטתנו). איני מצטער לרגע על המעבר הזה. אלוני הבשן היא פרויקט חיינו... גם אם אני נעדר המון מהבית".

גולן שמש, מרום גולן: "למעשה, אני חזרתי לגולן. את כל הילדות שלי ועד אחרי השירות בצבא, העברתי במרום גולן. לאחר השחרור, יצאתי לטעום קצת מהעולם הגדול שמחוץ לקיבוץ, אבל תמיד היה ברור לי שיגיע היום, שבו אחזור לבית שלי. הוריי ואחיי גם הם נשארו בקיבוץ, כך שזה מאוד הקל על ההחלטה. וכך, בשנת 2001, לאחר כעשר שנים שהייתי מחוץ לקיבוץ, שבתי אליו והפעם לא כרווק, אלא עם משפחה ושלושה ילדים. הילד האחרון שלנו נולד כבר בגולן.
"מרגיש לי המהלך הכי נבון שעשינו כמשפחה. אין כמו הבית - הגולן".

עליזה קשת דגן: "הגעתי לגולן ב-1975, לביקורים. הייתי סטודנטית. הכול היה די שממה ושקט ומעט בתים. ב-1977, בחרתי להתמקם במושב אליעד. הייתי אז עם תינוק ועם הזמן נולדו לי עוד שני ילדים. היינו במושבוץ שנה ואז עברנו ליישוב אליעד לנקודת הקבע. זה היה תהליך להתאהב במקום. קיבלנו בתים נחמדים והתחלתי בטיפוח המקום ובלבלובו. הייתי אז מורה ועם הזמן שיניתי מקצוע. הכול עשינו במו ידינו. לאט לאט, גיליתי עולם ומלואו ולמדתי להכיר את המקום, את האנשים ולהיות מעורבת בקהילה. למצוא עניין ולהיות יצירתית ולמצוא חיי בילוי. הנוף קסם לי. הכנרת. החברה. התרבות. החגים. הביטחון. גידלנו כלב. יצרנו חיים חדשים ומלאי כל טוב. הכול היה. ריחות היו. אדמה כשטח. בית מדהים. הטיולים קסמו לי. בראנו הכול מכלום. החינוך היה נהדר. גנים, גני שעשועים. אחלה ושמח בלב. למדתי, רכשתי מקצוע. עברנו ים של חוויות וסיפורי מקום. התאהבתי בגולן שמחליף צבעיו ונותן מרפא לנשמה. הקמנו משפחה. בריאות זה הגולן. היום אני בשיאי ומאושרת. יש לי נכד. התבגרתי קצת ומאוהבת יותר בגולן. הגולן גידל אותי ונתן לי עולם פנימי עשיר ושפע של יצירת חיים שמחה.

דפנה פרנקל: הגולן שבלב

 

 

חרְמוֹן בְּלָבָן 
וּפְרִיחַת דֻּבְדְּבָן.
שְׁתִיקוֹת שֶׁל בַּזֶּלֶת
שְׁרִיקוֹת שֶׁל הָרוּחַ,
נִיחוֹחַ שֶׁל יַיִן
וְחַג לַתַּפּוּחַ.

כַּרִים שֶׁל יָרֹק
מִתְפָּרְצִים, מִתְכַּנְּסִים
וּבָאֹפֶק צוֹפִים 

עֲדָרִים שֶׁל סוּסִים.

אֲבָנִים עַתִּיקוֹת 
וְחָכְמַת הֶעָבָר
וּשְׁבִילִים נִסְלַלים
בֵּין גָּלוּי לַנִּסְתָּר.

ופלְדת רְכָבִים
וְקָנִים וְּצָרִיחַ,
וּדְמָעוֹת וּקְרָבוֹת

וְאֵפֶר וּפִיחַ.

וְקוֹלוֹת רְחוֹקִים
מִן הַגְּבוּל הַקָּרוֹב
וּתְפִלַּת אִמָּהוֹת
שֶׁיְּהֵא רַק לַטּוֹב.

כֵּן כָּזֶה הוּא הַגּוֹלָן
גַּם כָּזֶה וְגַם אַחֶרֶת
וְקֹשִׁי וְיֹפִי שְׁזוּרִים בּוֹ יַחְדָּו.
אַךְ כָּל מֵי שֶׁנָּגְעָה בּוֹ יָדוֹ הַמְּלַטֶּפֶת
בִּקְדֻשָּׁה, בּחוּלִין, בְּשִׂמְחָה וּבִכְאֵב
יוֹדֵעַ כִּי גַּם אִם יַמְשִׁיךְ הוּא לָלֶכֶת
לָעַד יִשָּׁאֵר בּוֹ - הַגּוֹלָן שֶׁבַּלֵּב.