אולפנה גולנית

כ-141 בנות לומדות כיום באולפנת קצרין-הגולן. הן לומדות ללמוד ולחקור, מעצבות את זהותן, מפתחות עצמאות ומוכשרות לקראת ליציאתן לחיי מעשה של נתינה ומעורבות

muza
הקמה של אולפנה תורנית וערכית, כאן בגולן; המחוברת לנופים ולתושבים באזור; הקרובה לבית והמדגישה את חשיבות התקדמותה של כל בת בכל התחומים הייתה צורך שעלה בקרב תושבי הגולן וקצרין, לאורך השנים. האולפנה הוקמה על ידי גרעין קטן ואיכותי של צוות ובנות, בתחושה של חלוציות והגשמה, בצמיחה אטית, אך קבועה ומתמדת.
141 תלמידות לומדות כיום באולפנת הגולן-קצרין, עם 27 אנשי ונשות הוראה ומנהלת אחת, שמפיצה את האור שלה לכל עבר, ורדית טפרברג. ורדית היא אשת חינוך מזה 20 שנים וחינכה באולפנות שונות בארץ וביניהן פרדס חנה, טבריה וגם מספר שנים בקהילה היהודית בסנט לואיס, ארצות הברית, במסגרת שליחות ציונית.
הנכנס כיום בשערי האולפנה ירגיש את הקצב החיובי, אווירת החמימות והמשפחתיות, הקשר החם בין התלמידות לצוות והדבר המרכזי שאיננו בגדר  סיסמה - ההשקעה בייצור תחושת שייכות. האולפנה נותנת מקום לקול האישי של כל בת ושל אנשי הצוות. מחשבה רבה מושקעת ביצירת מעטפת תומכת ומצמיחה לבנות, על מנת שיחושו חלק בלתי נפרד מהמקום. האולפנה נמצאת בתהליכי בנייה והתפתחות. דברים המובנים מאליהם במוסדות חינוך ותיקים נבנים ונרקמים בשנים אלה באולפנה.
ורדית מספרת: "אנחנו אולפנה צעירה וניתן מקום ליוזמות חדשות. התלמידות יודעות שדעותיהן נשמעות ומתחשבים מאוד בתובנותיהן ובמחשבותיהן. הן יודעות שיש להן במה להשפיע על אורחות החיים באולפנה וחשות את הזכות לבסס אולפנה גולנית, המחוברת לארץ ולגולן".
באולפנה לומדות תלמידות מכל יישובי הגולן, מקצרין ומיישובי הסביבה.
ורדית: "יותר ויותר בנות מיישובי הגולן מצטרפות לאולפנה והשנה פתחנו את כיתה ט' עם 50 תלמידות. יותר בנות בוחרות להישאר בגולן. אנו מוסד המקבל בשמחה את כל בנות הגולן והאזור, הרוצות לגדול בכל התחומים ולהתפתח, כשהאתגר הוא לשמר דרך ערכית ותורנית, המחויבת להלכה, במוסד מגוון והטרוגני ובדור הפתוח מאוד לתרבות הכללית, וכן לתת מענה דיפרנציאלי ליכולות השונות של הבנות ולכישרונותיהן. בנות הגולן והאזור רוצות לגדול ולהתפתח בכל התחומים והאתגר שלנו הוא לאפשר להן את זה ולהכווין אותן לכך".

חיבורים

בנות האולפנה
האולפנה עוסקת בשכלול ופיתוח פדגוגיה חדשנית, המבוססת על למידת חקר. צוות המורים משתלם ולומד להתמקצע  בפיתוח כלים פדגוגיים חדשניים, לשיפור תהליכי ההוראה בכיתה. ההשתלמות, המבוססת על חווייתם של המורים כלומדים, מלווה מקצועית על ידי ד"ר מרים גלייזר. מטרת המהלך היא לעודד את התלמידות ללמידה משמעותית, בה הן חוקרות ומבררות, לקיום תהליך אמתי של יצירה. חשיבות רבה ניתנת באולפנה לכך שכל הבנות יהיו שותפות בתהליכי הלמידה ולשם כך, מתקיימת כל העת חשיבה ופיתוח  להתאמת הלמידה באופן דיפרנציאלי לצרכי הבנות.
בנות האולפנה הצטרפו לפיילוט למידה אחרת בהיסטוריה, בכיתה י', בו התלמידות לומדות יחידות מתוקשבות ויוצרות תלקיט עבודות רציני ומקצועי. למידת עמיתים רב-גילאית רצינית ניתן לראות במסלול בית המדרש, בו בנות בוחרות ללמוד תורה לשמה, מעבר לשעות הלימודים הרגילות וכן בוחרות קבוצות לימוד בהפסקות, על פי נושא מועדף (הלכה, השקפה, תנ"ך) ועל פי מלווה מועדף (מורי הצוות, מדריכות, רב האולפנה וכיו"ב).
דגש מושם על חיבורים - בין מורים, בין מקצועות ובין תלמידות בשכבות השונות. הצוותים המקצועיים בונים יחד יחידות הוראה ומלמדים בכמה פיילוטים בשנה, כיתה הטרוגנית, בכמה רמות. הוספו לימודי יוגה נשית ואמנות לכל תלמידות האולפנה, כשהדגש הוא על העצמה נשית וחיבור לקודש מתוך בחירה.
ורדית: "באולפנה קיים מענה מקצועי לבנות הזכאיות לשעות שילוב ולתכניות אישיות בחינוך המיוחד. כמו כן, מושם דגש על תגבור לימודי והעשרה במקצועות השונים, לבנות המבקשות לקבל מעבר לרגיל.
"לאורך השנים, נשמר באולפנה רף של 100% זכאות לבגרות, בסטטוס של בית ספר ירוק - המקפיד הקפדה יתירה על התנהלות מקצועית ואמינה בכל הנוגע לנהלי ההיבחנות הפנימית באולפנה ובכל הקשור לטוהר בחינות הבגרות.
"רובן המוחלט של בוגרות האולפנה משרתות בשירות משמעותי למען עם ישראל. כאשר ההכוונה באולפנה היא לשרת במסגרת השירות הלאומי. בת אשר חפצה לשרת שירות צבאי, תקבל עזרה, תמיכה והכוונה, כדי שתוכל לשרת שירות משמעותי, תוך שמירה על אורח חייה התורני".

עצמאות

ורדית: "המאפיין המובהק ביותר של האולפנה הוא משפחתיות ואהבה, מתן מענה הוליסטי לכל תלמידה בכל התחומים ועידוד להתקדמות וצמיחה אישית, מבחינה ערכית לימודית, תורנית וחברתית. דגש ניתן לחיזוק הזהות היהודית-תורנית, הבנת מושגי יסוד ביהדות, בירור אמוני וחשיפה לארון הספרים היהודי. כמו כן, האולפנה מחוברת לערכי הגולן ולחבל הארץ הקסום הזה - ערכים של אהבת הארץ, פשטות וכבוד הדדי. 
"אנו משקיעים מחשבה רבה בדרך להבאת התלמידות לקבלת אחריות רבה יותר על לימודיהן, בפרט ועל חייהן, בכלל, מתוך אמונה שתלמידה שתיקח אחריות על בחירותיה תהיה מחוברת יותר, בעלת תחושת שייכות ומחויבות רבה יותר. התלמידות בוחנות את רמתן בעצמן ובוחרות את מסלול הבגרות שלהן על פי יכולותיהן. איננו קובעים לתלמידה, כבר בתחילת כיתה ט', אם תלמד ב-3/4/5 יחידות לימוד במתמטיקה ובאנגלית, על פי המידע שהתקבל מבית הספר היסודי. התלמידה לומדת את יכולותיה, קובעת לעצמה יעדים בליווי המורה ומשתדלת להשיג את היעד.
"הגאווה שלנו היא על היכולת של כל בת לאתר צורך, ליזום ולהניע מהלכים משמעותיים באולפנה. הבנות מעורבות בקהילת קצרין והגולן, בפעילויות קהילתיות רבות, חונכות תלמידים בבתי ספר דתיים ושאינם דתיים, מדריכות בתנועות הנוער ובפרויקטים אחרים של מנהיגות חברתית ומחוברות לאדמת הארץ, על ידי הליכה למעיינות, טיול בשביל הגולן וסיורים בכל רחבי הארץ. ניתן לראות קבוצת בנות שיזמה הקמה של גן ירק, למדה את הנושא - סוג הזרעים, כיווני השמש והציעה הצעת תקציב מסודרת להקמתה של הגינה. בנות יזמו וביצעו ערבי פעילות מושקעים של 'שרים לזכרם' בערב יום הזיכרון, דאגו בעצמן לכל הפרטים והזמינו את כלל הצוות להיות שותף להן. אירוע פורים, יריד צדקה לנצרכים - הכול פרי יוזמה ופעילות של הבנות. בנות יזמו פרויקט של אפיית חלות לקשישים במקבץ הדיור בקצרין  וחלוקתן בכל שבוע, בנות יזמו קשר עם ניצולי שואה בקהילה - ניקוי גינותיהם, שיחה ומפגשים ועוד".

כבוד

תמונה קבוצתית
ורדית: "מילת מפתח בשיח היום-יומי באולפנה היא כבוד. כבוד לעצמי, למסגרת, להורים, למורים ולשונים ממני בחברה. הבא מבחוץ יכול לטעות ולחשוב שבאולפנה גולנית כמו שלנו כולן מקשה אחת. בנות הגולן, כמו כלל יישובי הגולן, הטרוגניות מאוד, בעלות השקפה חברתית ותורנית שונה, עליהן נוספות בנות המגיעות מחצור, צפת והסביבה, טבריה והסביבה, המוסיפות צבע מיוחד לגיוון החברתי והמחשבתי באולפנה.
"מושם דגש רב על כבוד לדעות שונות ומחשבות שונות. פרויקט נפלא הלוקחות בו חלק בנות כיתה י"ב באולפנה, במסגרת שיעורי אזרחות, הוא לימוד משותף עם נערות ונערי הגולן הדתיים ושאינם דתיים, מ'נופי גולן', אולפנת נוב והישיבה התיכונית בחיספין. "הנערים והנערות לומדים יחד לקבל דעות אחרות משלהם, לשאול שאלות בדרך מכבדת ולנהל דיונים ערכיים, פוליטיים וחברתיים.
"פרויקט מנהיגותי נוסף, בו משתתפות נבחרות מבנות האולפנה, הוא פרויקט 'דילר', בו לומדות הבנות עם עמיתים בני גילן לקחת אחריות חברתית, הובלה והנהגה. הן עסוקות בבירור זהותן היהודית-ציונית ויוצרות קשר עם בני גילן באוסטרליה. הפרויקטים מלווים על ידי המחנכות ששותפות במהלכים ומסייעות לבנות לקבל מעטפת לשאלותיהן והתלבטויותיהן. קבוצת בנות גדולה לומדת ברצינות בכל שנה קורס מד"א, המלווה ומפוקח על ידי צוות האולפנה, שלאחריו הן מתנדבות בקהילה בתחום זה".
בקרוב תתחיל בניית מבנה הקבע של האולפנה בקצרין.
"מבנה האולפנה הנוכחי עדיין קטן ואנו ממתינים בהתרגשות רבה לתחילת הבנייה של מבנה האולפנה החדש והמתקדם בקצרין. החזון שלנו לעתיד הוא אולפנה גדלה וצומחת, בה לומדות בנות בעלות תחושת שייכות חזקה לאולפנה, לעם, לתורה ולארץ. בנות עמלות למיצוי יכולותיהן בדרך של חקר ויוזמות ומוכשרות ליציאתן לחיי מעשה של נתינה ומעורבות בקהילה".