שורשים הוא בית חינוך משלב ומעתה, גם בית חינוך מכיל...
מנהלת בית הספר "שורשים", בינה פבזנר: "אנחנו רואים ברעיונות של בית הספר המכיל, ובאפשרות לממש וליישם אותם, משום הרחבה והעמקה של הרציונל ושל הנשמה של בית הספר המשלב. לאור הצטרפותנו למהלך, התחלנו בבית הספר בתהליך מאוד משמעותי של חשיבה, למידה, התבוננות ועבודה לקראת השנה הבאה. הרצון לבסס מרחב שבו למידה מתקיימת מתוך סקרנות ואהבה, באופנים ובהרכבים שונים, שנותנים מענה לצרכים מגוונים, שמאפשרים בחירה, שמייצרים אפשרויות מגוונות ללמידה משמעותית, כל זה מוליך אותנו למקומות מופלאים. כל הצוות נרתם לעשייה הזו כמובן, יחד עם המשך השנה הנוכחית".
עידן (מנהל הפרויקט): "לאחר תהליך אינטנסיבי ומשמעותי, בשיתוף כל צוות המורים והורי כלל התלמידים, בחרנו ונבחרנו להיות בתהליך. התחלקנו לצוותים קטנים, העוסקים במקביל בהיבטים השונים של ההיערכות הזו: פדגוגיה, מערכת וסדירויות, בינוי, קליטת ילדים, הכשרת מורים ועוד. יש התרגשות רבה סביב העשייה וסביב ההבנה שנפתחה לנו דלת נוספת, משמעותית, שמאפשרת להעמיק ולהרחיב את העשייה שלנו".
מבחינת הצוות החינוכי ב"שורשים", המעבר לבית ספר מכיל הוא המשך ישיר לשילוב שנעשה עד כה - לילדים דתיים, חילוניים ומסורתיים. זו השנה השביעית לקיומו של "שורשים" שממשיך ומתפתח.
ארבע ה"אבנים הגדולות" שהן "כור מחצבתנו" הן:
* רעיון השילוב ותפיסת היהדות הייחודית לבתי הספר המשלבים, הגורסת שלכל אדם, או קהילה, הזכות והמחויבות להגדיר את דרכם ביהדות ואת המקום שהיהדות תופסת בחייהם.
* זהות ושייכות - ההבנה ששיח זהות הוא שיח מכונן ומשמעותי, שיש לתת לו ביטוי בכל הרבדים, באופן תואם גיל ושלב התפתחותי וחיזוק תחושת השייכות, קודם כול על ידי המחויבות שלנו לראות כל אחד ואחת מבאי בית הספר.
* טבע, קיימות וסביבה - הסתכלות על הטבע והסביבה כמרחב חינוך ולמידה, פיתוח הלמידה החוץ-כיתתית, טיולים, אהבת הארץ ושמירת הטבע.
* למידה משמעותית - בדגש על פיתוח גישות מגוונות ועשירות להוראה וללמידה, דרישות גבוהות, תוך התייחסות לרצון לתת מענה לתחומי דעת, לנקודות חוזק ויכולות שונות.
כל ארבע האבנים הללו באות לידי ביטוי באורח החיים הבית-ספרי, בסדר היום, בשפה, בתכנית החברתית ובתכניות הלימודים. גם בהתייחסות האישית, בהקשבה ובאווירה.
כבוד למסורת
יהדות - כבית ספר המשלב ונותן מקום לזהויות יהודיות שונות, היהדות תופסת מקום נכבד באורח החיים הבית-ספרי. הקו המנחה הוא יצירת חיבור עמוק, אוהב ואחראי ליהדות, ללא קשר לזהות הייחודית של התלמיד ומשפחתו.
כל יום נפתח בתפילה ובשיח שחרית בכיתה. בכיתות הגבוהות, ישנה אפשרות לתלמידים לבחור בין תפילה לבין שיח-שחרית חילוני. את עולם התוכן היהודי, לומדים יחד כל הילדים, על גווניהם השונים: תורה, נביאים, משנה, הלכה, עיון תפילה, פרשת השבוע, חגים ועוד. לתלמידים המעוניינים בהעמקה, ניתנת אפשרות למידה בקבוצות קטנות.
לימוד היהדות מתבסס על שלושה עקרונות: קריאה יחפה, רלוונטיות וריבוי קולות. בשיטה זו, ניתן מקום לכל תלמיד לבטא את אמונתו, השקפותיו ואורחות חייו הייחודיים.
המורים מעודדים את התלמידים לשאול, לחקור ולהביע את דעתם האישית. כל זאת, תוך כבוד למסורת, לטקסט, לאבות האומה ולחכמיה. בנוסף, ישנן פעילויות סביב המועדים, טקסי ראש חודש, טקסי חגים, מרכזי למידה ולמידה בית-מדרשית, בשיתוף ההורים. מטרות הלימוד והפעילויות השונות מכוונות הן לשכלם של הילדים והן ללבם: צבירת ידע, מתן כלים לימודיים וחיבור אישי אוהב ואחראי לעולם התוכן והחוויה היהודית.
את נושא היהדות והשילוב בבית הספר, מוביל צוות מורים, ובראשו רב בית הספר, הרב אביעד ששון. הרב אביעד מוביל את הפעילויות השונות, מנחה מורים, מעביר טקסים, מלמד בכל הכיתות, מרכז את תפילת הבוגרים ואת קבוצות ההעמקה.
למידה משמעותית - בית הספר נמצא בתהליך ברור, פדגוגי ואינטנסיבי, שהחל לפני שלוש שנים. בשנה הראשונה, נבחרו שלושה ערכים פדגוגיים מובילים, שלאורם התפתחה הפדגוגיה הבית-ספרית: אהבה - פדגוגיה של יחסים, בבסיסו של החינוך נמצאת מערכת היחסים וההדדיות, המושתתות על אמון ועל הרצון להיות ביחד. תחושת השייכות של המבוגר והילד משרה ביטחון ומאפשרת לילד להיות פנוי ללמידה. חיים - חיבור של הלמידה בבית הספר לתחומי העניין ונושאים המעסיקים את הילדים והמבוגרים. הכלה - מתוך תפישה שלכל אחד ואחת יש מקום משלו.
השנה, התחוללה פריצת דרך בדרכי ההוראה והלמידה, שבאה לידי ביטוי בביסוס מרחבי למידה (שכבתיים/ דו או תלת-גילאיים) בכל הבתים בבית הספר; וכן בסדנאות בכיתות א'-ג'.