הכדורסל עולה ליגה

הספורט התחרותי אף פעם לא היה נקודת חוזק של הגולן. זה משתנה במהירות, עם הקמת קבוצות הכדורסל. הפער בין הפוטנציאל למימוש הוא ענק, אבל נקודת הפתיחה מצוינת
 

כדורסל בנות
אזורנו היפה מזוהה בתודעה הציבורית עם דברים רבים טובים - פסטורליה, טבע פראי ומגוון, מוקד משיכה תיירותי אטרקטיבי, חקלאות מתקדמת וכד'. אבל בתחום הספורט ההישגי עד עצם היום הזה, פרט למספר שנים אי שם בתחילת שנות האלפיים, הגולן לא הצליח לפרוץ את המחסום ה"פריפריאלי" ולייצר תשתית מקצועית טובה, יציבה ומאוחדת.
עם כניסתו של יאיר נירון לתפקיד מנהל מחלקת הספורט, הוחלט לשנות את המצב ולנסות לתת מענה טוב יותר לספורט בגולן. בענף הכדורסל, החל התהליך עם יצירת איחוד היסטורי של מחלקות הכדורסל של מ.א גולן וקצרין, לאחר שנים שפעלו בגולן שתי אגודות כדורסל ללא שיתוף פעולה בשום רמה. שתי הקבוצות שיחקו בליגות הנמוכות ביותר של איגוד הכדורסל ובשתיהן היה קושי לקיים רצף פעילות בקבוצות מסוימות לאורך שנים, בגלל מחסור בשחקנים בשנתונים מסוימים. יאיר נירון ושרון לבקוביץ מקצרין החליטו לגשר על כל מחלוקות העבר וליצור איחוד שיפרה ויפתח את התחום כולו.
במקביל , בתוך המחלקה נעשו עוד שני צעדים משמעותיים: לאחר שנים, שבכל אזור בגולן התנהלו הקבוצות באופן עצמאי, נעשה יישור קו וההתייחסות וההתנהלות עברו להיות במחלקת כדורסל אחת אחידה. כמו כן, הוקמה קבוצה של כדורסלניות, כדי לתת מענה גם לבנות שמעוניינות לשחק כדורסל בגולן. התהליך היה לא פשוט בהתחלה, אבל השנה פועלת קבוצת בנות גדולה ויציבה, שמשחקת בליגת הילדות של איגוד הכדורסל הארצי.
לתהליך האיחוד ישנה השפעה במגוון היבטים ברמה הגולנית. אצל הילדים המשתתפים נוצרת גאוות יחידה כלפי הקבוצה וההשתייכות אליה. כמו כן, בזכות איגום המשאבים ניתנת מסגרת טובה לשחקנים, שיכולים לממש את הפוטנציאל הגלום בהם באופן המקצועי ביותר שניתן להקנות. אם עד היום, ילדים שהיו בעלי פוטנציאל גבוה להצלחה וקריירה בתחום עזבו את הגולן ולמדו מחוצה לו, בגלל הרצון לשחק כדורסל ברמה גבוהה, כיום ישנו מענה מקצועי אמתי לתחום שבעתיד יאפשר את השתתפות המחלקה בליגות הבכירות, כפי שהיה בעבר.
ההתמקדות של מחלקת הספורט בפיתוח תחום הכדורסל נובעת ממסורת ארוכת-שנים של כדורסל בקצרין ובגולן. לכדורסל קיימת כמות גדולה יותר של ספורטאים המשתתפים בו והוא ספורט הנותן מענה לבנים ובנות, דתיים וחילונים, מכל יישובי הגולן וגם פרנסה לכמות מכובדת של מאמנים המתגוררים באזורנו.

החיבור בין חינוך לספורט

אימון קבוצתי
השנה, הוחלט במחלקת הספורט, של המרכז הקהילתי גולן, לממש צעד משמעותי נוסף ולראשונה, נפתח תקן עבור תפקיד חדש בניהול מועדון הכדורסל - רכז מערכת. לתפקיד נבחר גלי שמשי. ישבנו אתו כדי לשמוע איפה אנחנו עומדים היום ומה צופן לנו העתיד בתחום.
גלי שמשי, בן 36 נשוי + 1 (השנייה בדרך...), גר במבוא חמה.
שמשי: "נולדתי וגדלתי בקיבוץ עין השופט. כשחקן, צמחתי במחלקת הנוער של הפועל מגידו. לאחר שעזבתי את מגידו, אימנתי מספר שנים במחלקת הנוער של גלבוע-מעיינות, שהיא בין המובילות בארץ בענף. למדתי שם רבות מאנשי מקצוע בכירים.
"לגולן, הגעתי לפני שלוש שנים, יחד עם אשתי, שהיא בת מבוא חמה. בעונה שעברה, רכז מחלקת הספורט, יאיר נירון, פנה אליי והחלטתי לעזוב את הגלבוע, על מנת להצטרף למועדון של הגולן. השנה, במקביל לתפקיד רכז הכדורסל, אני מאמן את קבוצת הנערים ארצית (ליגה בכירה) ואת קבוצת הבוגרים, שמשחקת בליגה ב', בה אני משמש כמאמן-שחקן.
"קודם כול, אומר שעבור ענף ספורט הישגי כמו כדורסל, על מנת להגיע לתוצאות, עצם קיומו של התפקיד הוא הכרחי. האחריות שלי היא בפן המקצועי והאירגוני. ברמה המקצועית, עליי לייצר מערכת שעובדת בתיאום על פי עקרונות אימון, משחק והתנהלות זהים עבור כלל המועדון, לתת ליווי ומענה מקצועי למאמנים, להגדיל באופן ניכר את נפח הפעילות במועדון, מרמת החוגים (כיתות א'-ד') ועד הקבוצות התחרותיות (כיתות ה'-י"ב). ברמה הארגונית, כמובן לדאוג שכל המערכת תתנהל בצורה הכי 'חלקה' שאפשר, מבחינת לו"ז, הסעות, ציוד וכד'.
"אני מאמין, שלפני הכול, הכי חשוב הוא החיבור הישיר בין חינוך לספורט. כאנשי מקצוע, היכולת שלנו להטמיע בילדים את הערכים הנדרשים, כדי להשתפר ולהגיע להישגים בספורט תחרותי, היא הדבר החשוב ביותר, בפרט בענף ספורט קבוצתי. אנחנו נמצאים במקום בו ילד שמגיע אלינו מגיע מתוך בחירה ואהבה לכדור ולמשחק. ההשפעה שלנו עליו, לפתח בו מקומות של הבנה על הקשר בין מחויבות והתמדה לבין תוצאות, הבנה של שיתוף פעולה בקבוצה תוך ויתור על האגו, פיתוח ויסות רגשי בהתמודדות עם הצלחות וכישלונות, מתן כבוד לסמכות המאמן וכמובן, פיתוח כושר, בריאות וחיבור לגוף, כל אלו הם אחריות גדולה שבאה עם התפקיד. מעבר לכך, אני מאמין גדול בספורט, כמכנה משותף ליצור שיתופי פעולה ודיאלוג בין אוכלוסיות ממקומות שונים ומרקע שונה. אלו הדברים שמנחים אותי בהתוויית הדרך עבור המועדון".





השפיץ של הפירמידה

שמשי: "מבחינתי, עד עכשיו, ההישג המשמעותי ביותר שלנו הוא העלייה העצומה במספר הילדים הפעילים בחוגי הכדורסל השנה. מ-60 ילדים, עלינו ל-150 בכל רחבי המועצה, לא כולל קצרין, גם שם נרשמה עלייה גדולה לכ-60 ילדים.
"השנה, קיימנו כבר שישה מפגשים משותפים לילדי החוגים. בכל מפגש נכחו 50-60 ילדים והרבה הורים ביציע, שבאו להתגאות ולתמוך. ברמה התחרותית, כרגע פעילות במסגרת המועדון תשע קבוצות: שלוש קבוצות קטסל (ה'-ו') ב"אביטל", חיספין ובני יהודה; שתי קבוצות ילדים (ז'-ח') בבני יהודה ובנטור; קבוצת ילדות בחיספין; שתי קבוצות נערים (חיספין ונטור) וקבוצת בוגרים בנטור. בסך הכול, פעילים כ-140 שחקנים.
"השנה, התחלנו להפעיל מערך מצוינות, שמתקיים אחת לשבוע בנטור. מכל קבוצה, נבחרו בעצת המאמנים 3-4 ילדים מצטיינים, גם ברמת ההתנהלות האישית, שמקבלים אימוני העשרה, שמתמקדים בפיתוח יכולות גופניות וטכניות.
"המטרה הגדולה היא להטמיע, דרך הכדורסל, תרבות ספורט משגשגת בכל רחבי הגולן. לדעתי, כרגע, אין בשטח הבנה אמתית של המושג - תרבות ספורט. ישנם המון הורים וילדים שעדיין משתמשים במילה 'חוג', עבור קבוצות תחרותיות והטרמינולוגיה הזו מעידה על המצב הנוכחי.
"ספציפית בכדורסל, יש שתי מטרות מרכזיות שעומדות לנגד עיניי. הראשונה - הגדלה מתמדת של 'בסיס הפירמידה', אשר בא לידי ביטוי במספר הילדים הפעילים במועדון. השנייה - חיזוק ה'שפיץ' של הפירמידה, שיבוא לידי ביטוי בהשתלבות יציבה של הקבוצות המובילות שלנו בליגות הבכירות בארץ, בגילאים השונים.
"כשהגעתי לאמן במועדון, גיליתי שהמועצה נחלקת לשלושה אזורים: הגוש הדרומי, הגוש הצפוני ובאמצע, הגוש הדתי. כדי להגיע ליעדים שהצבתי עבור המועדון, הבנתי שעבור המטרה השנייה יש הכרח ליצור קבוצות משותפות מכלל רחבי הגולן. השנה, התחלנו ליישם זאת בנטור, שם חנכנו אולם חדש ויפהפה, עם קבוצת ילדים מהליגה הלאומית וקבוצת נערים מהארצית.
"חשוב לי ליצור סמל ובסיס הזדהות, ששחקני הגולן יוכלו להתגאות בו ולהרגיש שייכים אליו. במצב הנוכחי, רבים מהשחקנים המצטיינים שלנו, שמגיעים לכיתה ט' ומעלה, נודדים למועצות שכנות כמו הגליל והגלבוע. מבחינתי, זה אבסורד וכל מקרה כזה צובט לי בלב. כמובן, גם שיתוף הפעולה שלנו עם קצרין הוא עניין מהותי. ההבדלה כאן היא רק ענין ביורוקרטי ואנחנו מועדון אחד, לכל דבר ועניין. הפער בין הפוטנציאל למימוש הוא ענק, אבל אנחנו נמצאים בנקודת פתיחה מצוינת. יש צוות מעולה של אנשים טובים ושאפתניים במחלקת הספורט ויש לנו תשתית מתקנים טובה שנותנת מענה הולם לדרישה. אם נאמין בחזון, נתמיד, נשתף פעולה ונמשיך להתמקצע, ביחד נגיע למחוז חפצנו".
 
קבוצת הנערים