מיזם סיפור קולי

עץ משפחות באפיק, נעל בשעל וחכם חמור בכפר חרוב - אלה הסנוניות הראשונות של יישובים שנענו לאתגר - "מיזם סיפור קולי". ואתם? כבר יש רעיון?

כחלק מאירועי שנת החמישים, הוציאה המועצה "קולות קוראים" ליישובים, לבחור פעילות יישובית משמעותית, כאשר אחת מהאפשרויות הייתה "מיזם סיפור קולי". היישוב בוחר לעצמו נושא לפסל סביבתי, אשר יספר את סיפור היישוב לדורותיו. הפעילות כולה מושתתת על טהרת הכוחות המקומיים: את העבודה האמנותית יוצר רועי שנער המוכשר מאניעם, יחד עם הקהילה, את התסריט והבימוי מובילים רונית ויגאל אוחנה מ"פאוזה בית הפקות", בכפר חרוב, על הפרויקט מנצח אבי זעירא מחברת "מסבירן קולי" - והקהילה כולה שותפה מרגע הרעיון ועד התוצר הסופי.
שלושה יישובים כבר מתגאים במיזם היישובי שלהם ואחד עשר נוספים כבר מגבשים את הרעיון ואתם מוזמנים לבקר ביישוב עם הילדים, ליהנות מהיצירתיות וללמוד קצת על ההיסטוריה של היישוב.
יגאל אוחנה מפאוזה הפקות: "המחשבה מאחורי הפרויקט היא שהמבקר שמגיע לעמדה יקבל חוויה פעילה, שכוללת את סיפור היישוב בצורה לא שגרתית, מיצג שרואים אותו ואם אפשר אז גם שהפסל יהיה פעיל – שאפשר לטפס עליו ולגלוש ממנו. אנחנו מכוונים את היישוב איך לפצח את מה שהם רוצים לספר על היישוב. חברנו יחד, אבי זעירא, שמנהל את הפרויקט ואחראי על עמדות המסבירן הקולי, רועי שנער המוכשר שעובד עם הקהילות על בניית המיצגים, את התסריט כותבת אשתי רונית, אני מלהק שחקנים מהיישוב וגם שחקנים מקצועיים להקלטה .זה ממש כמו הצגה ועובדים על זה כמו על סצינה בתיאטרון.
השילוב של הקהילה היה חשוב למועצה, אם בכתיבה, בבנייה או במשחק. זה אחד הפרויקטים שאני כל כך נהנה וגאה בו. משהו בזה עובד נכון ומוצלח. זה יישאר פה שנים על גבי שנים ולהיות חלק מכזה דבר זה גאווה".


 

עץ המשפחות של אפיק

עץ המשפחות באפיק
קהילת קיבוץ אפיק בחרה ליצור את עץ המשפחות.
מרלה, תושבת אפיק: "החלטנו ליצור עץ, שכל הזמן אפשר להוסיף עליו עלים של משפחות חדשות, שעוברות ליישוב וילדים שנולדים - עץ שממשיך לגדול עם היישוב וזה החלק היפה של זה. כשהפרויקט של חמישים שנים בגולן התחיל, אמרתי בואו נשלב את ההסבר על הקיבוץ, כי הרבה אנשים שבאים אלינו לאורחן ולשביל הגולן ולתצפית, שואלים על היישוב.
"הילדים עזרו לרועי שנער להקים את הגזע, הזמנו עלים מפלסטיק וארגנו את כל היישוב ביחד ואנשים כתבו את שם המשפחה בעלה גדול, שמות ההורים - בעלה בינוני והילדים - על העלה הקטן. כל משפחה קיבלה ענף לעלים שלה, ואם המשפחה תתרחב היא תוכל להוסיף עלה. במקביל, הילדים הקימו עם רועי ספסל מחומרים למחזור וצבעו את זה בציורי עלים וזה פשוט נהדר. נשאר להניח דשא סינתטי וטוף ותהיה פינת חמד לשנים".
על העץ המלבלב יש שני כפתורי שמע. הראשון מספר סיפור ילדים, שעוסק בעולם הילדים באפיק, פעילויות, הווי וערכי שיתוף וקבלת האחר. הסיפור השני מהווה תקציר מידע אודות היישוב, הקמתו, הענפים הקיימים והשינויים שהוא עובר בשנים האחרונות. זה תוכן חי שהילדים הקליטו ומספרים סיפור ילדים, שכתבה שרה ויטמן, מהקיבוץ.
מרלה: "הפרויקט הוא כישרון של אנשים מהגולן וזה הכי כיף. מה שיפה בעיניי זה שהרבה יישובים משתתפים בפרויקט של חמישים שנה להתיישבות וזה פרויקט גולני - אבי זעירא עם תחנת ההסבר, רועי שנער שעשה פסלים ועובד עם הקהילה והוא אדם נפלא והכישרון של 'פאוזה', שלוקחים את הטקסט ונותנים לו חיים".

הנעל של שעל
הנעל של שעל
ילדי שעל הקימו נעל גדולה, שניתן יהיה לטפס עליה ולגלוש ממנה. התוכן הסיפורי מיועד לילדים ומציג מפגש בין נעל, הנודדת בארץ ומגיעה לקבוצת ילדי שעל. לאחר דיאלוג עם הילדים, מחליטה הנעל להפסיק לנדוד ולהישאר לתמיד ביישוב.
ג'ני ענבי: "בחרנו בנעל, כי שעל זה צעד וחשבנו על פסל שיהיה מתאים לילדים - הנעל של שעל. מבחינת הסיפור, שע"ל זה שב עם לאדמתו - זה יישוב שהוקם לפני 40 שנה וכל התושבים הם ממקימי היישוב, או הילדים שלהם. אנחנו נמצאים בתהליך של קליטה ומנסים לחבר את הילדים להבין את זה, שהתקבצנו מכל מני מקומות ויחד, אנחנו בונים חיים משותפים. רצינו שהילדים יחושו גאוות יחידה וחיבור ליישוב.
עבדנו עם רועי שנער בצמיגים ובוץ והילדים צבעו אתו את הנעל. בתוך הנעל, מצוירים צעדים של בעלי חיים וכל ילד צבע לעצמו את הצעד שהוא בחר".

חמור החכם של כפר חרוב
קהילת כפר חרוב בחרה דמות מיתולוגית וססגונית - חמור (חכם החמור), אשר יושב לצד עץ חרובים ומספר את סיפור הגרעינים השונים שהקימו את היישוב. זאת, תוך הדגשת חיי קהילה מלוכדת, אשר פנים רבות לה. דמות החמור מבוססת על חמור אמתי, "שהתגורר" ביישוב בשנות ה-80'.
רותם אלוש: "כינסנו צוות של ותיקים וחדשים וחשבנו מה יכול להיות מעניין לילדים ורצינו להשתמש במור"ק של הקיבוץ. היה חמור שחי אצלנו בקיבוץ בשנות ה-80' והיה מאוד ידידותי. הוא היה מטייל עם ילדי הגן וגדלנו אתו. החלטנו שהוא יספר את הסיפור של כפר חרוב. רועי שנער הציע גם ליצור לצד החמור עץ חרוב, שאפשר לטפס מתוכו כלפי מעלה.
"המסר הוא שכפר חרוב הוא מקום שמקבל כל אחד איך שהוא וכמו שהוא. הילדים עזרו בהכנה ובהקלטה. אנשים מהקהילה הם הדוברים. ילדי הגיל הרך מלווים את הליך הבנייה בטיולים שלהם וממש מחכים לסיומה. יגאל ורונית אוחנה מ'פאוזה', שהם גם חברי ההרחבה בכפר חרוב, הקליטו ותרמו הרבה מרעיונות הווי החיים בקיבוץ. חברי הגרעינים עזרו לנו להיזכר בסיפורים. חברי הקיבוץ הצעירים, שהיו ילדים בתקופתו של חכם, וכל שאר הקהילה השתתפו בזה. עכשיו רק נותר לבוא ולשמוע את חכם החמור מספר את סיפורו של כפר חרוב". יגאל אוחנה דיבב את חכם החמור בהקלטה של הסיפור : "חכם החמור הוא חמור היסטורי שהיה כנראה חתיכת טיפוס עם פרסות משונות וזה כיף! זה אמנם סיפור על היישוב אבל מזווית של חמור – שזה נחמד. וזה חמור מופרע. זה גדול – ממש כיף. זה היה ממש תענוג".


ובעיתון הבא... עמדות נוספות ומפתיעות