בשנים האחרונות, הגולן נמצא בצמיחת שיא. רבים מבקשים לקבוע את ביתם בגולן: בנים ובנות השבים הביתה, תושבים חדשים ששירתו בעבר באזור והזיכרון פועם בהם, מבקשי איכות חיים ותושבים החוזרים ארצה ומעוניינים לחיות בקהילה בטבע.
על מנת להערך להמשך
הקליטה, אנו בשלב ניתוח הנתונים של סקר רחב-היקף על הנעשה בתחום הקליטה בעשור האחרון ובניית צפי של מה שיהיה כאן בעשורים הבאים. למשימה רתמנו את רון שני, לשעבר ראש מועצת משגב, על מנת לבנות תחזית דמוגרפית לגולן.
בתהליך, אסף רון, ממספר מקורות מידע, מספרים על הגולן מלשכת מרשם האוכלוסין, מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ממשרד הפנים, ממשרד החינוך ועוד. השימוש בנתוני העבר, לצד מגמות ארציות, הופך לכלי חיזוי עתידי. עם זאת, חשוב לזכור שתהליך של צמיחה דמוגרפית הוא תהליך ארוך ובעל השפעות בתחומי חיים רבים. מצאנו כי שיעור הצמיחה השנתי בעשור האחרון היה 3.3%, מדובר בקצב גידול הגבוה מהממוצע הארצי ביחס למועצות אזוריות. הגולן הוא אזור צעיר והדבר נראה בנתוני התפלגות הגילאים. החציון הוא 29 וממוצע הגיל קרוב לשלושים. אוכלוסיית הוותיקים קטנה יחסית למועצות אזוריות אחרות. ישנם יישובים בהם קבוצות הגיל המבוגרות גדולות יותר ואחרים בהם קבוצת הגיל הצעירות בולטות.
פירמידת הגילאים שלנו דומה לזו הקיימת במועצות אזוריות שכנות. המגמה של בני ובנות היישובים לעזוב למרכז ללימודים, עבודה והתפתחות דומה אף היא. מגמת החזרה הביתה, לגולן, גדולה יותר מאשר במועצות אזוריות אחרות וזה נתון מרגש ומשמח במיוחד. עוד נתון שמבטא את מה שאנו מרגישים בפועל - הבנות והבנים שלנו רוצים לגדל את המשפחה שלהם בגולן, במקומות בהם הם גדלו.
נתונים מעניינים נוספים נציג בהמשך, לאחר שייסתיים תהליך ניתוח הנתונים המלא. אנו עם הפנים קדימה ומתכוננים להתאמת המענים לעתיד לבוא.