מועצה מקדמת מוגנות

מועצה מקדמת מוגנות

וועדת המוגנות הרשותית של מועצה אזורית גולן התכנסה השבוע בפעם הראשונה מאז החלו באגף היעוץ והטיפול לעסוק בתחום המוגנות כנושא בפני עצמו. נושא המוגנות במשפחה ובקהילה עולה על סדר היום של החברה הישראלית כמעט מידי יום, ולצערנו הדברים באים לידי ביטוי גם באזור שלנו. במועצה הוחלט לפני כשנתיים להוביל מהלך של בניית מודל רשותי למוגנות מפני פגיעות מיניות, הכולל הקמת צוותי מוגנות יישוביים. המודל הרשותי מורכב משלושה תחומים: טיפול, חינוך וקהילה, ועל בסיס מודל זה הוקמו גם הצוותים ביישובים. המודל הבין- מערכתי מייצר שפה משותפת בין המערכות השונות וכך מנכיח את הנושא בצורה קבועה על שולחנה של המועצה. כמו כן הפעולה המשותפת משדרגת את המענה הניתן לפרט ומאפשרת איגום משאבים בכל אגפי המועצה השותפים (טיפול, חינוך וקהילה).
הערב נפתח בדברי ברכה של אביטל פלכטמן המתכללת הרשותית של נושא המוגנות, ולאחריה שתי הרצאות של אנשי מקצוע בכירים בתחום, שזכינו שהם גם תושבי הגולן. ההרצאה הראשונה הייתה של פרופ' רחל לב, תושבת רמות. רחל היא פרופסור לעבודה סוציאלית, מטפלת משפחתית עם מומחיות בטיפול בנפגעים מינית. פרופ' לב ידועה ברמה עולמית בזכות כלים יצירתיים להערכה ואבחון שפתחה במסגרת טיפול בנפגעים בילדות. רחל מכהנת כראש אשכול קליני גוף-נפש בחוג לעבודה סוציאלית במכללת תל חי וכן כראשת היחידה להערכה ואבחון של קטינים נפגעי טראומה ואלימות במרכז "סגול" לרפואה היפרבארית ומחקר בבי"ח אסף הרופא. בהרצאתה חשפה ד"ר לב את הנוכחים לדוגמאות, מקרים בהם היא נפגשת ולכלים שמאפשרים אבחון בצורה מהירה ופשוטה יחסית.
את ההרצאה השנייה נשא אבי מוסינג'אד, תושב רמת מגשימים, המשמש כמנהל מרכז "כרם" המעניק שירות טיפולי לילדים ונוער שנפגעו על רקע מיני. מרכז "כרם" מפעיל כמה מרכזים אזוריים בצפון, ולצדם מספר שלוחות שאחת מהן מתנהלת בתוך מועצה אזורית גולן. ההרצאה של אבי השלימה את הרצאתה של פרופ' לב בכך שחשפה רובד נוסף הקשור באישיותם של ילדים שנפגעו, המאפיינים והצרכים הדרושים להם בשלבים הראשונים של הליווי בקהילה.
"בשנתיים האחרונות הוקמו צוותי מוגנות ב-27 מתוך 33 היישובים שלנו בגולן", מספרת ליאת יורב, מנהלת מרכז חוסן גולן, שמובילה את המהלך. "הקמה של 27 צוותים תוך שנתיים בלבד, שלא לדבר על כך שהכל על בסיס וולנטרי, הוא בגדר נס. אין שום ספק שהמהלך הזה הצליח בזכות הירתמותן של הקהילות לעניין בצורה מהירה ונחרצת. מגיע ליישובים שלנו שאפו ענק על ההירתמות המהירה והנחרצת, ומכאן גם נובע הביטחון שלי שהיישובים הבודדים שעדיין לא הקימו ועדת מוגנות יעשו זאת במהלך השנה הקרובה".
בהזדמנות זו נבקש להודות לכל השותפים בהובלת מהלך חשוב זה, ובפרט למורן עפרוני מובילת התכנית הלאומית לילדים ונוער בסיכון בגולן שהייתה שותפה בכירה בתהליך.