סיור לימודי אל קהילות עוטף עזה
סיור לימודי אל קהילות עוטף עזה
ביום שני האחרון, יצאו בעלי תפקידים ביישובים לסיור לימודי לעוטף עזה בנושא צמיחת יישובים והיכרות עם הכלי של בניית "בתי אגודה" לטובת מטרה זו. הגיעו נציגים מ-15 יישובים – מנהלי קהילות, מרכזי משק, מזכירי יישובים, יושבי ראש הנהלות, חברי ועדות צמחיה דמוגרפית ותכנון.
התחלנו את המסלול בנחל עוז, במרכז המבקרים המקומי, שהיה בעברו הצריף שבו שכן חדר האוכל הישן של הקיבוץ. שמענו על הנחישות של אחיזה בקרקע למרות האתגרים הרבים, איך צומחים מתוך משבר וכיצד מנהיגות קהילתית לוקחת את האחריות ואת הסיכון לטובת הסיכוי לצמיחה מיטבית. יצאנו לסיור בשכונה היפהפייה שנבנתה על ידי הקיבוץ – 31 בתי אגודה, במהלך מתמשך, שתומך בתהליך הצמיחה המתוכנן של הקיבוץ.
היתרון המשמעותי של בניית בתי האגודה הוא בתכנון מבוקר של היישוב את תהליכי הצמיחה ואופי השכונות הנוספות לקהילה. מצאנו שהמודל הזה יכול להיות גם יעיל וחסכוני כלכלית וגם מקדם קהילתיות באופן מובהק. כאשר השכונה מתוכננת כקהילתית ומכוונת לחבר בין אנשים, היא גם מושכת אנשים המחפשים קהילה.
משם, עברנו לקיבוץ הדתי עלומים, שבו למדנו מפי צביקי פורת, מוותיקי הקיבוץ, על החשיבות של דאגה לזהות הקהילתית המקומית באמצעות שימור מבנים ישנים ושימוש בהם לצרכי הקהילה.
לסיום, ביקרנו בכרם שלום, קיבוץ מתחדש, שבשנים האחרונות הפך מקיבוץ של השמור הצעיר לקיבוץ מעורב דתי-חילוני. שמענו על ההתמודדויות עם מגורים על הגבול, מול חומת בטון והחייאת יישוב שגווע לאורך השנים והאתגרים. מרכזת הקהילה, גאולה רבי, שיתפה אותנו במאמצים למשוך משפחות נוספות להצטרך ולחבר בין הוותיקים לחדשים בקיבוץ ובין החילונים לדתיים. התרגשנו מהרוח החלוצית וקיבלנו השראה לחיים משותפים.
הסיור היה מרתק ואורן על ידי אגף קהילה ובעזרתו של פנחס ולרשטיין, פרויקטור משרד השיכון.