חינוך רבותי חינוך!

חינוך רבותי חינוך!

לומדים על המורשת היהודית ההתיישבותית הקדומה בגולן-מיזם 'בתי הכנסת בגולן' יצא לדרך! המיזם בהובלת המועצה האזורית גולן ורשות העתיקות בסיוע "ציוני דרך" מתרכז בהעצמת מורשת בתי הכנסת העתיקים בגולן בקרב הקהילה המקומית, לצד פעילות נרחבת בבתי הספר היסודיים. 

מטרת הפרויקט היא חיבור תלמידי הגולן אל מורשת העבר היהודית בגולן דרך בתי הכנסת העתיקים. מיזם זה הוא חלק מתכנית רחבה "חול"ם גולן" הרואה במרחב הגולני ובסביבתו הטבעית מרחבי למידה המאפשרים למידה חווייתית, משמעותית ומעמיקה. במסגרת המיזם לומדים התלמידים ארכיאולוגיה בשני מפגשי העמקה המתקיימים בבית הספר. הם לומדים מושגים חדשים, לומדים על אופן עבודתו של הארכיאולוג ועל שיטות החפירה. במהלך המפגשים הם דנים בסוגיות שונות מעולם הארכיאולוגיה, למשל כיצד להחליט, היכן לחפור ואיך מתארכים את האתרים השונים. הלמידה כוללת גם היכרות עם אתרים גולניים שנמצאים סביבם ופחות מוכרים. וכמובן הם מתמקדים בהתיישבות היהודית ובבתי הכנסת שבגולן. לאחר המפגשים בבית הספר יוצאים התלמידים לשטח החפירה. השנה ייצאו התלמידים לחפירות בשלושה אתרים שונים-מעין קשתות, ומג'דוליה הנמצאים בסמוך לנטור ואתר חספין הנמצא בתוך בי"ס גולן. עד כה התקיימו מס' ימים שהתמקדו בעין קשתות, ובמהלכם החלו תלמידי ביה"ס אביטל, מצפה גולן והצבי לחשוף קירות חדשים, חרסים, זכוכיות ועוד מגוון ממצאים המלמדים על תולדות המקום וביניהם מטבע ששכב שנים רבות בבטן האדמה. הילדים והמורים התרגשו מהגילויים ומכך שהם לוקחים חלק מעשי, בחשיפת העבר. בנוסף, במהלך יום הפעילות החוויתי השתתפו התלמידים בסדנאות ארכיאולוגיות, סיירו באתר ונחשפו לסיפורו המופלא של הכפר היהודי שנחרב ברעידת אדמה במאה השמינית, והפך לאתר תיירות מבוקש הודות לבית הכנסת העתיק שעבר שימור ייחודי. חלק מעניין ויוצא דופן בתוכנית השנה, כלל מפגש מרתק בין תלמידי הגולן הסקרנים ושמוליק פריירייך מרשות העתיקות, המשמר בימים אלו את בית הכנסת בעין קשתות. במסגרת המפגש דנו התלמידים בשאלות של שימור ופיתוח והבינו גם כמה עבודה יש לעשות על מנת לשמור את האתרים לאחר החפירה... תודה לילדי הגולן שלוקחים חלק בפעילות. תודה לרועי עסיס מרשות העתיקות שמוביל את החפירה בעין קשתות ולאייבי רוזנבאום ברכה מנוב, שמרכזת את הפרויקט. ותודה אחרונה לצוות המדריכים ולצוות האתר עין קשתות.

 

יישום החלטת הממשלה בחינוך

השבוע התקיימה פגישה נוספת עם הנהלת מחוז צפון במשרד החינוך בנושא יישום הסעיפים בהחלטת הממשלה העוסקים ביזמות חינוכית בקצרין ובגולן-ביחד ולחוד. הוקמו צוותי עבודה משותפים שיבנו תוכניות עבודה ויצאו ליישומן. השבוע אף הוגשה בקשה רשמית להקמת תיכון דתי משותף למועצה אזורית גולן ולמועצה מקומית קצרין. משרד החינוך ידון בבקשה ואנו צופים כי הבקשה תאושר במהלך השבועיים הקרובים. התיכון יוקם בקצרין.

 

תב"ע לביה"ס מעלות הגולן בחד-נס

המעצה אישרה בישיבתה האחרונה את התקציב לקידום ותכנון תב"ע לביה"ס מעלות הגולן החדש שעתיד לקום בחד-נס. מהלך זה הינו חלק מהפיכתה של חד-נס למרכז אזורי שיאגד לתוכו את יישובי הסביבה.

 

בית חינוך מעיינות

החינוך בגולן תמיד היה בעינינו מרכז ולב העשייה. העשייה המשותפת וההתמודדות עם הצרכים העולים ממוסדות חינוך ממשיכה כל העת. כפי שכתבנו לאחרונה, בית חינוך מעיינות צפוי לעבור למבנה הקבע שלו בעוד כשנה וחצי ועד אז אנו פועלים בשיתוף פעולה עם הנהלת בית החינוך, הצוות, הנהגת ההורים והורי התלמידים למתן מענה מיטבי לצרכים העולים מהשטח. השבוע ניהלנו שיח פורה ומוצלח במפגש עם צוות בית הספר. המפגש היה מצוין ועלו כלל הנושאים שעל השולחן כולל המגבלות הקיימות במבנה הנוכחי ומה צפוי להמשך.

 

חווה חקלאית חינוכית באבנ"י אית"ן

השבוע אירחנו את יואל אבני מפמ"ר חקלאות במשרד החינוך כחלק מהמאמץ להקים חווה חקלאית חינוכית באבנ"י אית"ן. הוא התרשם מאוד ואנו בישורת האחרונה להשלמת הדרישות התכנוניות להקמת החווה.