לא פחות חשוב היה להראות להם במה נדרש לטפל. כשהם נסעו בכבישי הגולן, במהלך הסיור וביקרו ביישובים, היה ברור עד כמה עמוק הצורך בהשקעה בכבישים ובחידוש תשתיות. הכנס כולו הופק על ידי מרכז השלטון האזורי ובמימונו. אנו התעקשנו כי השירותים יסופקו על ידי עסקים מקומיים וכך גם שירותים נדרשים.
היו מספר אמירות משמעותיות של שרי הממשלה מעל בימת הכנס ברמה הארצית וכמובן ברמה הגולנית.
את הכנס, פתח נשיא המדינה יצחק הרצוג: "השנתיים האחרונות הוכיחו לרבים כמה עוצמה וכמה פוטנציאל טמונים ברשויות המקומיות והאזוריות. משבר הקורונה זיקק את יתרונותיו של השלטון המקומי, המחיש עד כמה אין תחליף לחיבור הבלתי-אמצעי שבין ראשי הרשויות לאזרח וכמה כוח טמון בהתגייסות שלכם, ראשי הרשויות".
הנשיא התייחס לחשיבות שמירת הגבולות במדינה ואמר: "לא ניתן לדבר על הגבולות, ועל ההגנה על הגבולות, או השמירה על הגבולות, במיוחד כאן בגולן, בלי לומר מילה על צה"ל. בימים האלה, של חוסר יציבות עולמי, עלינו לזכור - עוצמתנו הביטחונית חייבת להיות תלויה אך ורק בנו. 'אם אין אני לי מי לי' - זה הלקח של העידן הזה. צה"ל חייב להישאר הטוב ביותר ולשם כך צריך לדאוג שיהיו בו האנשים הטובים ביותר, ולשמר בו את הטובים ביותר - שימשיכו לשרת יום-יום, שעה-שעה. לסכן את חייהם, בתקווה שתמיד ישובו בשלום בהגנתם על המולדת".
בנושא החקלאות והרפורמה, אמר הרצוג: "החקלאות נלחמת לא עם אויבים מבחוץ, מעבר לגבול, היא נלחמת נגד שרי ממשלה".
בהמשך היום, סייר הנשיא בגולן וערך מפגש עם חקלאים צעירים ביישוב שעל. הנשיא שאל רבות והתעניין בבחירה של הדור הצעיר בחקלאות, בבחירת הגידולים ובתכניות העתידיות. הוא הבטיח לעשות מאמץ ולהירתם לסייע לחקלאים. הנשיא סייר באחד מיקבי הגולן, פגש את ראשי הרשויות הדרוזיות ושוחח אתם על שיתופי פעולה אזוריים וקינח בארוחת צהריים במסעדת "הבוקרים", עם מטעמי הגולן. הנשיא אף הקליט סרטון וידאו קצר, בו בירך את תושבי הגולן להצלחה וצמיחה.
השר לביטחון הפנים עמר בר-לב התייחס לרפורמה בחקלאות ואמר: "מה שקורה באוקראינה רק מוכיח כמה חשוב להמשיך ולהגן על השטחים והגידולים שלנו. מפלגת העבודה רתומה כולה למאבק נגד הרפורמה החקלאית. בקרוב, יחל פיילוט בשש מועצות אזוריות, בו כוח שיטור מקומי של מג"ב, ייתן מענה מקומי ונקודתי לסוגיות השיטור והפשיעה החקלאית במועצות האזוריות".
בנושא ועדות הקבלה, אמר בר לב: "תומכים בהעלאת מגבלת ועדות הקבלה מעל 400 בתי אב, אך זה צריך להיעשות בצורה שקולה, מדודה ומקצועית".
שרת הפנים. איילת שקד. אמרה: "אנחנו חושבים שיגיעו עשרות אלפים, אם לא מאות אלפי, עולים מרוסיה, אוקראינה וחבר העמים. אתם, במועצות האזוריות, יכולים לעזור בקליטה". השרה הזכירה את הקמת היישובים החדשים בנגב ובגולן.
על הרפורמה בחקלאות, אמרה השרה שקד: "אנחנו רואים עכשיו כמה חשוב הביטחון התזונתי. הסדר העולמי יכול להשתנות ביומיים וישראל צריכה להיות עצמאית גם בתחום הזה. אני מקווה ומאמינה שיגיעו לרפורמה טובה, שתעצים את החקלאות ולא תעשה נזק".
שרת התחבורה, מירב מיכאלי, אמרה כי ברורים לה האתגרים בכבישי המגזר הכפרי, בכלל ובגולן, בפרט. השרה הבטיחה לעשות כמיטב יכולתה לסייע בטיפול בבעיית הכבישים בגולן.
במסגרת הכנס, אמר יו"ר מרכז השלטון האזורי וראש המועצה האזורית מרחבים, שי חג'ג', כי המאבק המרכזי של המרחב הכפרי הוא נגד הפגיעה הקשה והלא-מוצדקת בעצמאותה של ישראל לייצר לעצמה מזון טרי: "בימים אלה, החקלאות בישראל עומדת על נפשה. נלחמת על קיומה. והיא נלחמת לא עם אויבים מבחוץ, מעבר לגבול. היא נלחמת נגד שרי ממשלה, שמבקשים להסיר את מכסי המגן ולהציף את הארץ במוצרי חקלאות מטורקיה וממדינות אחרות.
"אם הרפורמה תעבור, נפסיד פעמיים: גם נפקיר את ביטחון המזון של תושבי ישראל ונפקיד אותו בידיהן של טורקיה ומדינות אחרות וגם המחירים לצרכן לא ירדו. הנה, רק עכשיו קיבלנו את הפרומו: בשבוע שעבר, העלו בחדות את מחירי הסלמון, רגע לפני חג הפסח. הסלמון, למי שלא יודע, פטור ממכס. "מעליות המחירים של מוצרי החקלאות, לא החקלאים נהנים. ממש לא. יש גורמים אחרים המשפיעים עליהם. רשתות השיווק, הסוחרים. אבל את המחיר של הסרת המכסים אנחנו נשלם והמחירים כפי שהניסיון מוכיח לא ירדו".
אנו נאבק למען הגנת חקלאי הגולן ותושבי הגולן. החקלאות היא מרכיב מרכזי בתעסוקה האזורית, בעשייה ובזהות הגולנית.
הכנס מביא עמו הזדמנויות חדשות, אמירות משמעותיות של שרי הממשלה והרבה עניין בנעשה בגולן. ההכרה בערך הגולן, בחשיבותו האסטרטגית וההחלטה על תכנית הממשלה לגולן מבהירים כי כולנו יחד מחויבים לעתיד הגולן ולהצלחתו.