וותיקים רבים נמנעים מעיסוק בנושא הורשה והעברה בינדורית מתוך חשש לפתוח את תיבת הפנדורה או מתוך אמונה אופטימית שהדברים יסתדרו מעצמם (כעת או אחרי לכתם). זוהי מחשבה שלרוב מתגלה כנאיבית מאחר וקצוות פתוחים מהווים הזמנה למדרון חלקלק שסופו עלול להיות פגיעה במרקם המשפחתי ולסכסוכים שזולגים אפילו אל הקהילה ואף אל המרחב האזורי.
מחלקת וותיקים עוסקת בשנים האחרונות במגוון תחומים, כאשר יחד עם קידום תרבות הפנאי של הותיקים, אנו מטפלים גם בנושא החוסן הכלכלי. וזאת תוך העלאת מודעות והנגשת שירותים לתחומי צוואות, ירושות וייפוי כוח מתמשך.
הקמפיין "לא טומנים ת'ראש" שמתקיים בכל שנה ביישובים עצמם, היה טריגר להבנה כי במשפחות בעלות נחלות במרחב הכפרי ולמשפחות בעלות עסקים משפחתיים – הנושא מאתגר וסבוך עוד יותר. במשפחות כאלה ההעברה הבין דורית טומנת בחובה היבטים נוספים (משפטיים, כלכליים, עסקיים, קהילתיים ומשפחתיים),שהופכים את היישום למורכב הרבה יותר. לפיכך החלטנו במחלקה להרחיב פעילות ולהתחיל להניע מהלכים גם בקמפיין "בואו נדבר על זה" הממוקד בתחומי – העברה בין דורית ועסקים משפחתיים במרחב הכפרי.
מחקרים מכל העולם מראים שככל שנושא ההורשה עולה ומטופל מאוחר יותר, כך עולה הסיכון לאפשרות של ניכור הורי או להחלטות המתקבלות בחופזה; שני תהליכים שעלולים להוביל לסכסוכי יורשים, אבדן זכויות או לירידה בערך העסקים או הנכסים המשפחתיים. גם כאשר הוותיקים בוחרים לטפל בנושא, הם נתקלים לעיתים קרובות בקושי למצוא אנשי מקצוע מיומנים ומנוסים שיעזרו להם לצלוח את הנושא המורכב.
אלו הסיבות המרכזיות בגללן החלטנו במחלקת הוותיקים להוסיף את נושא ההורשה הבינדורית כתחום קבוע בפעילות המחלקה, כשהמטרות העיקריות הן העלאת מודעות, הנגשת מידע וידע, הכוונה לשירותים קיימים ויצירת שירותים חדשים בנושא.
למהלך זה נרתמות ההנהגות היישוביות, וועדות הוותיקים ומחלקות שונות במועצה כמו: חכ"ל, הנדסה, רישוי עסקים, אגף קהילה, יחידת הגישור ומרכז חוסן. למהלך שותפים גם תנועת המושבים, היחידה לחדשנות ומכון "שמיר" ו"מעוף- הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים".
ביום שני בשבוע שעבר נערך במועדון ברמות המפגש הראשון שהתקיים בשיתוף פעולה מלא עם תנועת המושבים ועסק בנושא ההורשה הבינדורית של נחלות. המשתתפים שמעו מספר הרצאות שעסקו כולן בנושאי זכויות מגורים, פיצול ושימוש בנחלות וסוגיות הורשה בהיבטים משפטיים וכלכליים. המרצים היו: עו"ד מיכל בוסל מתנועת המושבים, זיו כהן שמאי מקרקעין ועו"ד אייל סודאי.
עו"ד מיכל בוסל עסקה בעיקר בנושאים הקשורים להתיישבות הכפרית והורשה של נחלות ושטחים בחכירה. בין היתר עלו סוגיות כמו מי נחשב לאחר הפטירה לבעל הזכויות בנכסים, כיצד מממשים חוזי חכירה לדורות, עידון זכויות למגורים ומספר היחידות למגורים אותן ניתן להקים בכל נחלה.
שמאי המקרקעין זיו כהן עסק בהיטלים ומיסים על רכישה וחכירה. בהרצאה הביא זיו דוגמאות מהעיתונות על מקרים אמתיים שקרו כמו הורים שמבקשים לנשל בן ממשיך. שאלות האם הזכויות של בן ממשיך שנפטר עוברים לבת זוגו או לאחיו? האם בן ממשיך יכול לבטל רשות שניתנה לאח אחר בידי ההורים לגור במשק ועוד.
עו"ד אייל סודאי עסק בהרצאתו באפשריות השונות של הורשה או העברת זכויות בנחלות, ממינוי בן ממשיך, דרך הורשה בצוואה או מכירת הנחלה וכלה בחלוקה פיסית של הנחלה והמגורים.
במהלך הערב הועלו גם קטעי קישור תיאטרליים מלאי הומור שנגעו בדילמות ובמצבים מוכרים (הקטעים הועלו ע"י יהודה פרסלר ובתיה טורנהיים, שחקנים מתנדבים ותיקים אותם ביימה ציפי מלר מ"חייט במה - מרחב לאומנויות הבמה"
גם מתוך הנאמר בערב עצמו וגם מן המשובים שהגיעו בעקבות הערב ניתן היה לשמוע עד כמה הערב ועצם העיסוק בתחום היו משמעותיים עבור וותיקי הגולן. בין היתר כתבו במשובים: "תודה על מפגש מקצועי ועל חשיפה של כל ההיבטים. יש חשיבות גדולה בטיפול בנושא ולחזור על הנושאים כמה וכמה פעמים בכדי שבכל פעם עוד אנשים יבשילו לתהליך".
אנו נמשיך ונעסוק בשנה הקרובה בנושא על היבטיו השונים ומלאי תקווה שנוכל לסייע לוותיקי הגולן בבואם להבטיח את עתיד העסק המשפחתי .