50 לגולן -יוזמות בית הספר

50 לחידוש ההתיישבות היהודית בגולן

אביטל
 
הדרכות על שביל הגולן

תלמידי כיתות ז' נפגשו עם תלמידים דרוזים לפעילות משותפת בנושא שמירה על הטבע, איכות הסביבה והיכרות.
פקחים צעירים כיתות ד'- במסגרת הפרוייקט הדריכו התלמידים את חברי קהילת "גיל הזהב" בקהילה במרום גולן והסביבה. הסיור היה לחורש במסלול "שביל הנופלים" .
הפעילויות בדרך הוקדשו לשמירה על הטבע, מחזור, איכות הסביבה ומשמעות השביל.שומרי הנחל כיתות ה'- התלמידים חקרו את השלולית
הקרובה למאגר והכינו פעילויות מגוונות לשטח המאגר.
פורשים כנף- כיתות ו'- נבחרת של תלמידים הכינה פעילויות מגוונות ומשחקים כמו פאזל, זכרון בנושא הנשרים בגולן לילדי גן חרמון שבמר"ג.
 
 
פעילויות ייחודיות באביטל –כיתות ש"י
 
כיתות ש"י חנ"מ פעילות העצמה- כיתות שי התנסו בלמידת חקר בנושא הגולן , נפגשו עם אנשי השראה
 
מהגולן בימות החורף ובקיץ התנסו בעבודה מעשית בחווה בעין זיוון. הלמידה זימנה חיבור לגולן, העצמה אישית וקבוצתית ותחושת מסוגלות.
 
 
מפגש עם אלכס קודיש ושמעו ממנו על החקלאות בגולן,
מדדו סוכר בתפוח, ערכו מבחן טעימות לזן חדש ועוד...
 

בית חינוך מעיינות - צועדים, בונים ויוצרים

מעיינות

 לכבוד שנת ה 50 להתיישבות בגולן, התחלנו בבית חינוך "מעיינות " שבנטור, את מסענו לאורך שביל הגולן.
בתחילת חודש חשון , לאחר הכנה בכיתה, והצטיידות במחברת מסע , יצאנו, כל תלמידי בית החינוך, לטיול הראשון בסדרה, למרגלות הישוב הצפוני ביותר שלנו, נמרוד.
המטרה הייתה שכל תלמיד יחווה ויתחבר ברגליים לאזור מגורנו היפה והאהוב, ויפגוש את סיפור ההתיישבות בגולן במקטעי השביל השונים.
כיתה א' ועד ו' נצעד בחלקים לאורך השנה בהתאם לחודשי השנה ולהשתנות הטבע לאורך שביל הגולן, נפגוש אנשים, נשאל שאלות, נחקור , נצייר , נתעד ונתחבר.
לקריאה נוספת בנושא

טיול בית ספר "גולן" – ב"גולן"

50 שנה

 

הרוחות החזקות, הקור המקפיא את האצבעות, טלפונים וחששות – לא מנעו מבית ספר "גולן" לקיים את הטיול הבית ספרי בגולן.
לכל שכבה מסלול משלה, מסלול שכלל: אתר מורשת קרב, שמורת טבע ואטרקציה בגולן.
תל – סאקי, תל פאחר, עמק הבכא, הרפת הרובוטית, הפארק הוולקני, בית אריזה - "בראשית", יער אודם, בנטל וחרמון – הפכו השבוע לחלק בלתי נפרד מתלמידי בית ספר "גולן".
הטיול הבית ספרי הוא אחד מהמפעלים העצומים של בית ספר "גולן" שהפך למסורת בשנים האחרונות. כל שנה-שנתיים באזור אחר בארץ, מתהלכים בארץ לארכה ולרחבה... מכירים ונושמים מקרוב את חבלי הארץ המדהימים. השנה, שנת החמישים לשחרור הגולן החלטנו שאין מתאים יותר מלקיים את הטיול הבית ספרי בגולן.

לקריאה נוספת בנושא

מסלולרי – תלמיד הגולן מסבירים על אתרי מורשת וטבע

maselulari

מערכת החינוך בגולן רואה במרחב הגולני את "כיתת המאה ה-21", בה תלמידים חווים למידה משמעותית, מפתחים את סקרנותם ומבנים את הידע מתוך חדוות יצירה. סביבות הלמידה הגולניות, הכוללות גם אתרי מורשת, טבע ונוף, מזמנות פיתוח תוכניות לימודים ייחודיות משולבות בערכים חברתיים ולאומיים. תוכניות אלו מחזקות את הקשר בין ילדי הגולן, ובינם לחבל ארץ זה שהוא תבנית נוף מולדתם.
מוזמנים לצפות בפרויקט מרגש של תלמידי הגולן, לכבוד שנת ה- 50 לחידוש ההתיישבות, הממחיזים את סיפורם של אתרי טבע ומורשת בגולן. כל הסרטונים, בהפקת חברת Golan productions פיני ירון, נמצאים באתר המועצה.
 

 

חוויות מהתוכנית החינוכית בשביל הגולן

באתר אום אל קנאטיר

כתבה: מיכל רוטקו, ט3, בי"ס נופי גולן

באחד מימי שני בחודש פברואר, יצאנו, מחצית שכבת ט' מבית הספר 'נופי גולן', לסיור השני במקטע השביל של נחל סמך, שתחילתו סמוך לנטור וסופו באתר אום אל קנאטיר. מערך הטיולים, שכולל שלושה טיולים בסך הכול, נערך במסגרת פרויקט לשימור וטיפוח מקטעים בשביל הגולן, כאשר בטיול הראשון הכרנו את השביל ואת האתרים שסובבים אותו, ובטיול השני התמקדנו באתר אום אל קנאטיר שבסופו. במקור, אתר זה לא היה חלק משביל הגולן – אבל כשעזבנו את המקום בצהרי היום, הוא היה בדרך לשם.

שביל הגולן הוא שביל החוצה את רמת הגולן ובעוד אורך רמת הגולן 60 ק"מ, אורך השביל 120 ק"מ. השביל, המאופיין בצבעים לבן, כחול וירוק (חרמון, כינרת ומרבדי העשב הירוק בהתאמה), מחולק ל-15 מקטעים בעלי אורכים שונים, הכוללים בתוכם את מירב אתרי הטבע והעתיקות המשמעותיים המרכיבים את היסטוריית הגולן, כולל אזורים נסתרים שמטיילים לרוב לא מגיעים אליהם.

קריאה נוספת בנושא

ילדי הגולן נפגשים

נוער
אחת ממטרות מערכת החינוך האזורית היא יצירת מפגשים חברתיים חווייתים של כלל
ילדי הגולן. המרחב הגולני הטבעי מזמן שלל הזדמנויות שכאלה במגוון רחב של נושאים. עם השנים נוצרה מסורת בה לאורך שנות בית ספר יסודי נפגשים הילדים מספר פעמים ופועלים ביחד.
טו בשבט משותף לכיתות ב של הגולן וקצרין – לכבוד שנת החמישים לחידוש ההתיישבות בגולן וארבעים להקמת העיר קצרין אירחו ילדי קצרין את ילדי הגולן. הילדים סיירו בעיר קצרין ונטעו ביחד גן עצי פרי. נערכו מספר הפעלות בנושאי טבע סביבה ומהות החג. כמו כן כל ילד הכין עציץ אישי בו זרע פרח בר, כשהמסר הוא שמירה על הסביבה הטבעית בה אנו חיים. 
לקריאה נוספת בנושא

תלמידי שכבה ו', "גיבורים בגמלא"

תלמידי שכבה ו', "גיבורים בגמלא"
תלמידי שכבה ו', "גיבורים בגמלא" – תלמידי שכבה ו' נפגשו בגמלא סמוך לחג החנוכה. ואין כמו אתר זה לחוות את משמעותה של הגבורה במישור האישי ובמישור הלאומי. למפגש זה קדמו מספר ימי למידה בכל בתי הספר בשני נושאים מרכזיים – היכרות עם סיפורה ההיסטורי של העיר גמלא, בימי בית שני, מאבקה בשלטון הרומי כשבמרכזו עומד נושא ההגנה על העיר ירושלים. פעילות שניה הייתה פעילות מתוקשבת יחד עם תלמידים מבתי ספר נוספים להיכרות עם גיבור או גיבורה. את הידע הם העלו למצגת שיתופית. (אלי כהן אביגדור קהלני).
לקריאה נוספת בנושא

מטיילים וחווים גולן בכפר הנוער ביונתן

חודש פעילות
נוי רחימי, רכזת חברתית
במהלך שנת הלימודים זכו בנות כפר הנוער ביונתן לקחת חלק פעיל ביוזמה החינוכית של המועצה האזורית גולן כחלק מחגיגות 50 שנה להתיישבות .
בימי שישי של שבתות פנימייה בשבתות קיץ לאחר הלימודים הבנות סיירו באתרים שונים ברחבי הגולן וזכו לפגוש את הגולן עם שלל פניו-מהעבר של הגולן , ,הכרות עם מורשת קרב בגולן עם התעשייה בגולן ומקורות מים בגולן . לקראת יום הזיכרון הבנות יצאו לסיור בהדרכת יעקב שה לבן . היעד הראשון היה מצפה דימה, ע"ש דימה לויטס בגשור יעקב שהכיר אישית את דימה סיפר עליו לבנות ואחר כך הבנות בקרו באתר ההנצחה בתל סאקי.  ביום שישי אחר ביקרו הבנות שמורת הטבע גמלא שם שמעו על ההיסטוריה של הגולן ממדריכים של מדרשת הגולן .
סיור נוסף היה במפעל מיצי קשת שזה למעשה היה מפגש עם – תעשיה בגולן וטיול נוסף היה לשמורת מג'רסה שם נהנו הבנות ממקורות המים שיש ברמת הגולן.
בנות כפר הנוער יונתן מגיעות מאזורים שונים מרחבי הארץ והיוזמה החינוכית חשפה אותם ללמוד ולהכיר את הגולן .בצורה יסודית ומעמיקה יותר , הצוות החינוכי של הכפר ליווה את הבנות במהלך הסיורים וכמובן דאג להכין את הבנות לפני היציאה ולהדרכה בשטח וסיכום הפעילויות . והבנות ראו איך הכל מתחבר לתמונה אחת גדולה – הגולן – עבר , הווה , עתיד !!!
תודה רבה למועצה אזורית גולן על העזרה בהוצאת התוכנית לפועל .

חודש פעילות בהובלת אורי ידוווב

חודש פעילות
חודש אייר הוקדש לסיכום הלמידה בנושא יובל לחידוש ההתיישבות בגולן, בתכנונו ובהפקתו של אורי יידווב. הפעילויות השונות והמגוונות כללו את הנושאים הבאים:
•ההיסטוריה של ההתיישבות היהודית ברמת הגולן לאורך הדורות
•מפת הגולן טופוגרפיה ומבנה השטח
•ההתיישבות החדשה
•פיתוח תעשייה וחקלאות
•קהילת הגולן - המארג האנושי
•הגולן – חלום שמתגשם (ההווה בנוף העתיד)

יום המשפחה בבית הספר "שורשים"

שורשים
נחגג ביום סבא-סבתא בסימן 50 שנה לאיחוד ירושלים ולהתיישבות בגולן

כתבו: אריאל הירשפלד – אמן הפסיפס, מוריה ברבר ושיפי משה מורות בבית ספר "שורשים".
ביום המשפחה, הוזמנו לבית הספר סבים וסבתות של תלמידי בית הספר, אשר באו לבקר בכיתות השונות וסיפרו ושיתפו בחוויות מהדור הקודם, על פועלם בעבר ובהווה, על תקופת עלייתם לקרקע ברמת הגולן, לחימתם במלחמות ישראל, על העבודה בחקלאות, בחינוך ועל אומנויות שונות בהם הם עוסקים. בכל כיתה שמעו סיפור, יצרו יחד עם דור המתיישבים ונהנו מכישרונותיהם הרבים.
בנוסף, כל שכבות הגיל השתתפו במיזם בית ספרי משותף לכלל תלמידי ומורי ביה"ס: "עץ השורשים" - יצירת פסיפס מרהיבה בהנחייתו ובהובלתו של אמן הפסיפס אריאל הירשפלד, דור שני בגולן ותושב הגולן.
לקריאה נוספת בנושא

תלמידי בית ספר אביטל חלוצים בתצפיטבע

 

 

בחמישי שעבר יצאו שתי כיתות ז' מבית ספר אביטל למקטע שביל הגולן מהר אודם לתל קצעה. התלמידים הביאו לטיול כובע, מים, חטיפים (כמובן) ודבר נוסף- את אפליקציית התצפיטבע בטלפונים הניידים של נציגים מהכיתה. בכך הפכו לשכבה המנטרת הראשונה בגולן.
אפליקציית התצפיטבע מאפשרת לנו כתושבי הגולן את היכולת להשפיע ולקחת חלק בשמירה על הטבע שלנו, הטבע הגולני המדהים שמסביבנו, בו אנו חיים, מטיילים, עובדים וממנו אנו נהנים כל כך כל יום. המועצה האזורית גולן, בשיתוף "מכון שמיר למחקר" (המכון לחקר הגולן) ואוניברסיטת חיפה יזמה פרויקט חדש שמצית את הדמיון ונקרא "תצפיטבע"- קהילה מנטרת טבע בגולן. בעקבות יישום תכנית לשמירה על השטחים הפתוחים בגולן, נולד הרעיון והצורך להבין יותר טוב מהו הטבע הגולני ומה ההשפעה שלנו, בני האדם, על המתרחש לבעלי החיים והצמחים שמסביבנו, לאור הפיתוח ההתיישבותי, התיירותי והכלכלי

לקריאה נוספת בנושא

פיתוח יוזמות תלמידי ח': בית הספר אביטל


תלמידי שכבה ח', מובילים תכנית מנהיגות צעירה, הנקראת צל"ש- צעירים למען שינוי. בתוכנית הם יוזמים בביה"ס, בקהילה וביישובים פעילויות ייחודיות.
כחלק מתכנית זו נחשפו לסיפורו המיוחד של - אסף יסעור. אסף, נער בן 14, מאלוני הבשן איבד את שתי ידיו בעקבות תאונה. אסף לא ויתר על אמונתו שיבוא יום ויחזור להיות עצמאי! זה כל מה שביקש!
תלמידי כיתות ח', החליטו לגייס תרומות כדי לסייע למשפחה להתמודד עם המציאות הכלכלית החדשה שניצבת בפניהם.
בתמונה:דגם של הכיתה העתידית

 

לקריאה נוספת בנושא

אירוע שיא לסיכום שנת הלמידה לציון 50 שנה לחידוש ההתיישבות בגולן.

אירוע שיא לסיכום שנת הלמידה לציון 50 שנה לחידוש ההתיישבות בגולן.

שנת החמישים לחידוש ההתיישבות בגולן צוינה במערכת החינוך בלמידה רבת רבדים ובפעילויות רבות ומגוונות. בסוף חודש אייר התקיים בחיספין אירוע שיא בחיספין בו לקחו חלק כ 1000 תלמיד הגולן בכיתות ד- ו. התלמידים, מכל בתי הספר היסודיים בגולן הגיעו לחיספין למפגש משותף חגיגי ומיוחד. התלמידים שיחקו במשחק מטמון " בעקבות אוצרות הגולן".הם פעלו בתחנות השונות, סביב כתבי חידה ופעילויות שעסקו שעסקו באוצרות שהגולן מזן לנו- אוצרות הטבע, הסביבה והאוצר האנושי. לאחר מכן התכנסו באולם המתנ"ס לחידון מולטימדיה מתוקשב באמצעות שלטי משחק שאפשרו לכל אחד לקחת חלק בחידון. במהלך החידון צפו הילדים בקטעי הצגות קצרות שעסקו בהיסטוריה של הגולן. ההצגות הועלו בחן ובהומות ע"י שחקני תאטרון "פויקה".
התלמידים גילו ידע רב בנושאים השונים הקשורים לגולן. בסיום החידון חולקו פרסים לשלושת הילדים שגילו ידע רב ביותר. במעמד זה חולקו גם פרסים לתלמידים שענו בשבועות האחרונים על החידות שפורסמו ב"שישי בגולן". האווירה הייתה נפלאה והורגשה הרבה גאווה גולנית. ומה אמרו המורים – "...אין בפינו להודות על יום נפלא, עשיר בחוויות חברתיות - ערכיות ובתוכן על הבית שלנו.. נהנינו מכל רגע.."