החקלאות בגולן ידועה בעיקר בזכות התפוחים האיכותיים, הדובדבנים המתוקים, כרמי היין והזית. אבל אם תגידו כרוב ניצנים או ברוקולי, הגולן יעלה אחרון בתודעה.
במרום גולן החליטו לסמן מטרה חדשה - לא להמשיך ולגדל רק את אותם גידולים המאופיינים עם צפון הגולן, אלא להשתמש באקלים הייחודי וההררי לטובת גידולי חורף - בקיץ. הכוונה היא גם לחבור לטרנד הבריאותי.
נא להכיר את המותג החדש: ירקות מרום גולן. הצבע האדום של מותג "בראשית" צובע את המדבקות החדשות, שמבשרות בשורה - לא רק תפוחים. מעכשיו, תתוודעו אל אפונת השלג שגדלה בהרי הגולן, תרד, חסה הולנדית וערבית, סלרי, כרוב ניצנים, ברוקולי, קייל (זן של כרוב עם ערכים תזונתיים גבוהים) וגם צמחי תבלין כמו עירית, בזיליקום ושרביל. זנים חדשים של פירות יער והניסוי החדש ביותר - פטריות כמהין. לכך נוספו חלקות אבטיחים ומלונים, שישווקו לקראת סוף הקיץ, אחרי שהשווקים מתרוקנים מגידולים אלה.
קוניאל מסתובב בין החלקות בגאווה של אבא טרי, בודק את הצבע של התות, מריח את הסלרי, קוטף עלה של קייל, נוגס בו ונותן לי לטעום את הירק המר, שבארצות הברית הוא כבר טרנד בריאותי וכעת הניצנים מגיעים גם לארץ.
קוניאל: "התקשרה אלי אישה מבאר שבע וביקשה להגיע למרום גולן כדי לקטוף כמה עלי קייל ולראות איפה מגדלים אותו. אמרתי לה שהדלק מבאר שבע עד לגולן יעלה הרבה יותר מקנייה של קייל, אבל היא לא ויתרה והגיעה לצפות בחממות של הקייל בצפון הגולן".
מביטים רחוק
מעל לשלושים גידולים חדשים מתאקלמים בימים אלה בחלקות ניסוייות של מרום גולן. משך הזמן לאקלום של גידול עומד על ארבע שנים.
"זה לא הוקוס פוקוס", אומר גבי. "צריך ידע ומימון וציוד ואורך רוח והמון ניסוי ותהייה. חלקם יצליחו מאוד וחלקם לא. אנחנו מנסים לחשוב מה יכול לגדול פה בקיץ בזכות האקלים הקריר שלנו, גידולים שבאזורים אחרים אי אפשר לגדל בעונות מסוימות של השנה. יחד עם מו"פ צפון נסענו לתערוכות בעולם, לסיורים מקצועיים ובגרמניה ראינו שמגדלים תות בקיץ. חשבנו מה צריך לעשות כדי לאקלם תות אצלנו בגולן, כי יש לנו אקלים אחר מגרמניה. אין העתק-הדבק. לכל מקום יש את המאפיינים שלו ולכן עושים התאמה לתנאים בצפון הגולן. לחלק מהזנים צריך שיטות גידול מתקדמות וזה לוקח כמה שנים עד שאנחנו בטוחים שהמוצר שלנו יכול לעבור לגידול מסחרי. חלק מהגידולים החדשים מכרתי מראש כמו אפונת השלג והקייל - יש לנו שלוחת שיווק שקונה את הירק מאתנו.
"בגידולים אחרים, אנחנו משתמשים בפלטפורמות קיימות ו'בראשית' מוכר היום גם ירקות כמו ברוקולי וכרשה. בגידולים אחרים, אנחנו צריכים לפתוח את השוק ולפרוץ דרך ולחנך את הציבור שיש את הגידולים האלה גם בקיץ. ישנם גידולים שאנחנו מגדלים לטובת תעשייה, כמו הטבק הרפואי, שאנחנו מגדלים עבור חברת 'קולפנט'".
במרום גולן מביטים רחוק ושואפים להיפתח לשווקים חדשים, באותם מקומות בהם יש ואקום והיתרונות היחסיים של הגולן יכולים לתת את המענה. המשק מתחבר למגמות האזוריות שמקדמת מועצה אזורית גולן, לתכנית הקליטה לנחלות חקלאיות, לחקלאות עתירת-ידע ולתכנית האזורית של תזונה מקדמת רפואה.
קוניאל: "בשנים הקרובות, יצטרפו לגולן עוד מאות משפחות חקלאיות חדשות במסגרת פרויקט הנחלות. אם כולם יטעו עוד תפוח ועוד כרם יין, השוק יוצף והמגדלים הוותיקים ייפגעו. אנחנו צריכים להציע חלופות והגידולים החדשים הם פתרון שימנע צוואר בקבוק. אי אפשר להביא לכאן אנשים צעירים אקדמאים, מהפקולטה לחקלאות ואפילו ממנהל עסקים, שישבו כל היום על טרקטור וירססו את השטחים החקלאיים. אין בזה עניין ואין בזה פרנסה. צריך לפתח אופציות נוספות שייתנו מענה, עניי ותמורה כספית ואת זה עושים באמצעות חקלאות מתקדמת.
"בנוסף, חקלאי צעיר שמקבל נחלה, בונה בית וצריך לפתח משק חקלאי. אם הוא ייטע תפוח, או כל פרי אחר, הוא יוכל לקטוף אותו רק אחרי ארבע שנים, מטעמי ערלה. בארבע השנים הראשונות הוא לא ירוויח. בתור קיבוץ אנחנו יכולים לשאת את זה על הגב, אבל לחקלאי עצמאי אין אוויר לחכות ארבע שנים. הגידולים שאנחנו מאקלמים כעת בגולן, מתות ועד חסה, נותנים תמורה תוך שלושה חודשים. ההשקעה היא אותה השקעה, אבל היא חוזרת באותה שנה".