ארגז הכלים של חוסן

תרגיל חירום
"חוסן חינוך" הינה תוכנית חינוכית מובנית המיועדת לילדים מגילאי טרום-חובה ועד תיכון.

להלן מספר "כלי חוסן", אותם רוב הילדים מכירים, ובהם תוכלו להשתמש עם הילדים במצב הנוכחי:

שיח רגשי, והפרדה בין עובדות למחשבות ורגשות
פעמים רבות, כשאנו נזכרים בדברים שקרו לנו או מספרים עליהם- אנו מבלבלים בין מה שאכן קרה לבין המחשבות והרגשות שלנו (אשר יש להן נטיה להעצים את מה שבאמת קרה). שיח המפריד בין עובדות למחשבות רגשות יכול לסייע בהתמודדות: כאשר אתם משוחחים עם הילדים- בקשו מהם להתמקד קודם בעובדות, ורק אז לתאר את מחשבותיהם והרגשתם לגבי האירועים.
במקרה שילד מתקשה לספר בעל פה חוויה לא נעימה ולהפריד בין העובדות למחשבות ולרגשות- ניתן לשאול
1. היכן היית כשזה קרה?/ מה עשית כששמעת לראשונה על האירוע?
2. מה היתה המחשבה הראשונה שחלפה בראשך?
3. מה הרגשת כשזה קרה? (לדוגמה: פחד, חרדה, חוסר אונים, אשמה, כעס, עצב, תסכול, בושה)
4. במה נעזרת? מה למדת מחוויה זו? איזו תכונה שלך עזרה לך להתמודד טוב יותר?

נדנדת החוסן
חשוב ש"נניח דברים על השולחן" ונחשוף את הקשיים, הפחדים והדאגות שלנו, אבל גם נזכיר לעצמנו שיש לנו כלים וכוחות להתמודד עימם. נוכל לדמיין זאת בעזרת נדנדה/מאזניים. בצד אחד - נמצאים כל אותם דברים שמקשים עלינו , נקרא להם "אתגרים". בצד השני יש לנו גם כל מיני כלים ודרכים שאנחנו מכירים כדי להתמודד עם האתגרים האלה. כדאי לשבת כל בני המשפחה יחד, כאשר כל אחד רושם על פתק קושי, ולאחר מכן מה עוזר לו להתמודד איתו. מומלץ לשתף בקול את שאר המשפחה, ואחרים יכולים להציע דרכי התמודדות משלהם.

כיווץ והרפיית שרירים הדרגתית
הגוף שלנו נדרך נוכח איומים ואתגרים שאנו חווים, דריכות כזו איננה מסייעת לנו, אלא להיפך, היא מפרה את השלווה והרוגע הדרושים לנו כדי להתמודד טוב. כשנדע לאזן את מתח השרירים שלנו בגוף- נוכל לחשוב בבהירות ולהתמודד בהצלחה רבה יותר.
נעשה זאת באמצעות כיווץ והרפיה של קבוצות שרירים בגוף, כל קבוצת שרירים פעמיים- פעם אחת בחוזקה ופעם שניה בעוצמה נמוכה יותר (למשל: כיווץ אגרופים, הרמת כתפיים, קימוט הפנים, כיווץ שרירי הבטן, דחיפת הגב התחתון למשענת הכסא, הרמת הרגליים ופרישת אצבעות הרגליים פנימה והחוצה). ניתן לעשות זאת בצורת משחק משעשע באמצעות דימויים כגון: סחיטת לימון, חתול מתמתח, לעיסת מסטיק ענק, רגליים יחפות בשלולית בוץ או כל דימוי אחר שתעלו בדעתכם..
ניתן להשתמש בכלי זה בכל פעם שמרגישים מתוחים, לא מרוכזים או מתקשים להרדם.
נשימות איטיות
כשאנו מזהים מצב של לחץ (פחד מבדיקה רפואית, הופעה מול קהל, שמיעת אזעקה..)- הגוף נדרך, ומנגנון הנשימה הוא המנגנון הראשון שנפגע. הסדרת הנשימה היא חיונית, כי באמצעותה יופחת המתח ויוחזר האיזון לגוף, דבר שיאפשר התמודדות טובה יותר עם המצב.
כדי לנשום נשימה איטית- יש לעקוב אחר שלושת השלבים הבאים:
1. שאיפה רגילה- ללא מאמץ. אל תשאפו שאיפה עמוקה מדי. השתדלו לא להרים את הכתפיים והחזה בזמן השאיפה (או לפחות אל תגזימו בכך)
2. נשיפה איטית- הוציאו את האוויר באיטיות בזמן שאתם מסננים את האוויר דרך השיניים (כך שיוצא צליל כשל פנצ'ר טססס..) בזמן הנשיפה הבטן שלכם תשקע. הרפו את שרירי הבטן ולנו לאוויר לצאת. שימו לב לתנועתיות של הבטן בזמן שאתם ממשיכים לנשום.
3. נשימה בקצב קבוע ונוח לנו- במשך שתיים או שלוש דקות.
ניתן להשתמש בנשימות איטיות זה בכל פעם שחשים מתח ובמקביל לכל פעילות.

עש"ן ד"ק
כאשר אנחנו מוצפים רגשית- אנו נוטים במקרים רבים להגיב בהתפרצות, שעליה אנו מתחרטים. באמצעות שיטה פשוטה ניתן לעצור רגע לפני ההתפרצות הבלתי רצויה, ולאפשר לעצמנו להגיב למצב באופן שקול ונכון יותר.
נפעל על פי השלבים הבאים (אותם נזכור בעזרת ראשי התיבות עש"ן ד"ק):
ע – עצור! אני לוקח פסק זמן ושם מעצור למחשבותיי העכשוויות.
ש – שרירים: אני מעביר את המיקוד לגוף ולשרירים. אני מכווץ את אגרופיי בזמן שאני שואף שאיפה אחת עמוקה ואיטית, ואז אני משחרר את שרירי אגרופיי בזמן שאני מוציא באיטיות את האוויר החוצה (טססס... ). אם זה מתאים למצב, אשים אחת מידיי על הבטן.
נ – נשימה: אני לוקח נשימה אחת עמוקה ואחריה עוד נשימה איטית אחת או אפילו שתיים.
ד –דיבור: אני משתמש בדיבור פנימי מרגיע, ואומר לעצמי משפט מפתח כמו -
"כאשר אני בתוך המרחב מוגן, אני בטוח". או "אני יכול להתמודד עם זה".
ק – קדימה: עכשיו אני יכול לנוע קדימה ולהתמודד טוב יותר עם המצב, או להניח לכך ולחזור ולנסות להתמודד עם זה בהמשך.

מודל ארבעת הצעדים לאיזון מחשבות
הרגשה לא טובה עלולה לנבוע לעיתים ממחשבה קשה או מצערת. ניתן להתייחס לאותן מחשבות בשיטה יעילה, אשר תהפוך את המחשבות למאוזנות יותר ותואמות את המציאות, ולשפר באופן משמעותי את הרגשתנו.
המודל מורכב מארבעה שלבים:
1. זיהוי המחשבה שצצה. מחשבות אלו מתקבלות בדר"כ ללא שליטה, כמו עובדה חדשה שנודעה לנו. שינוי במצב הרוח שלנו יאותת לנו על כך. ננסה בהתחלה לזהות את המחשבה שיכולה להסביר שינוי זה
לדוגמה: אני בטוח אכשל במחן בחשבון!
2. ניסוח המחשבה כשאלה מנסחים את המחשבה ומציבים בסופה סימן שאלה, רק כדי לעורר את הספק בדבר נכונותה המוחלטת (בלי בדיקה ממשית אם היא נכונה או לא)
לדוגמה: אני בטוח אכשל במבחן בחשבון?
3. ניסוח משפט מאוזן יותר מנסחים את המשפט מחדש באופן שמתייחס למה שאתם מרגישים עכשיו בהווה, ולא למציאות בכלל (זו לא עובדה אמיתית ומבוססת, אלא הרגשה או מחשבה שברגע זה נראית לנו נכונה)
אני מפחד כרגע שאכשל במבחן בחשבון
4. פעולה שתשפר את ההרגשה חשבו איזו פעולה הייתם יכולים לעשות כדי להרגיש טוב יותר, במקום להתמקד במחשבה השלילית
לדוגמה: כדאי שאלך לחבר שהוא טוב בחשבון ואלמד איתו. וגם- אזכיר לעצמי שהרבה פעמים בעבר חששתי להיכשל ובסוף קיבלתי ציונים טובים.


 
חוסן נפשי