שיתוף קהילה

במסגרת שיתוף הקהילה בגולן בעברו של הגולן נערכות פעילויות שונות. לדוגמא:
ותיקים בשביל הגולן- תוכנית המופעלת ע"י רט"ג בה יוצאים וותיקי הגולן אל מקטעים בשביל ומכירים אתרים שונים. באתרים הארכיאולוגיים לומדים יחד על האתר, גילויו ומשמעותו לחקר מורשת האדם בגולן
הרצאות בישובים- במסגרת פרויקט בתי הכנסת המופעל ע"י רשות עתיקות נערכות הרצאות בישובים על הישוב היהודי בגולן בתקופת המשנה והתלמוד ועל בתי הכנסת העתיקים.
סיורים - במסגרת פרויקט בתי הכנסת יוצאים הישובים אל בתי הכנסת. הפעילות נערכת ע"י רשות העתיקות במימון המועצה.
חופרים לעומק - תוכנית המופעלת על ידי המתנ"ס בשיתוף מדרשת הגולן זו השנה השמינית. במסגרת התוכנית נערכים כל שנה 8 סיורים אל אתרים שונים בגולן במגוון תחומים- ארכיאולוגיה, מורשת, טבע, היסטוריה ועוד . הסיורים מודרכים ע"י חוקרי הגולן השונים.
חפירות קהילתיות - במסגרת פרויקט בתי הכנסת פותחת רשות העתיקות יחד עם מועצה אזורית גולן כל שנה אתר אחד בתקופת הקיץ לחפירה קהילתית פתוחה. במסגרת זו יכול כל אדם, משפחה או קהילה להצטרף לחווית החפירה ללא עלות תוך ליווי וקבלת הדרכה במקום.
השתתפות בחפירות פעילות- במהלך כל השנה עורכת רשות העתיקות חפירות הצלה במקומות שונים בגולן. במסגרת שיתוף הקהילה מזמינה הרשות קהילות הסמוכות לחפירה להשתתף בחפירה תוך ליווי והדרכה ללא עלות.
עבודת בני נוער בחופש הגדול- כחלק מהמאמץ לפעילות בני הנוער בקיץ, משתתפים בני נוער רבים בגולן בחפירות ארכיאולוגיות בקיץ. במקום הם פועלים יחד וכך מקבלים שכר ולימוד וחוויה משותפים בחפירות.

ילדי אפיק והוריהם השתתפו בחפירה ארכיאולוגית באפיק

ילדי אפיק
קיבוץ אפיק ממוקם בחלקו בתחום אתר העתיקות פיק המוכר לכולנו בזכות המעיין והבריכה במקום ובעקבות פיתוח האתר שנעשה ע"י המועצה האזורית גולן ב-2016.
האתר נזכר לראשונה במקורות בתקופה הביזנטית. במקורות המוסלמים נזכר האתר כשוכן בראש מעלה פיק, אך אין תיאור של האתר עצמו. בשנת 1875 נסקר הכפר על ידי ויקטור גרן. הכפר הגדול היה בזמנו הרוס למחצה. כעשר שנים מאוחר יותר נסקר האתר על ידי גוטליב שומכר. הוא מציין שרק חלק מבתי הכפר מיושבים והאחרים הופכים במהירות לחורבות. שומכר מתאר "מספר כותרות יוניות מבזלת ומגרניט וחוליות עמוד רבות...". עמוד שעליו חרוטה מנורת שבעה קנים והכתובת "אנא יהודה חזנא" נמצא בפיק על ידי שומכר. העמוד הועבר על ידי הסורים לבית הקברות הצבאי בקוניטרה. על פי הכתובת נראה כי העמוד הוצב בבית כנסת שהיה במקום ומיקומו לא אותר. על ישוב יהודי מעידים גם ממצאים אחרים. משקוף, שנמצא בעת הריסת מבנה, מעוטר בתבליט בדגם מנורת שבעה קנים בתוף מעגל ומשני צידיה שופר ומחתה או אתרוג.. דגם זה נמצא על ידי שומכר, לדבריו על מזוזת בית . המשקוף שולב בתוך קיר בית רצנטי ולא נראה כלפי חוץ. הוא נמצא מחדש רק לאחר שהבית נהרס. משקוף שני מעוטר בתבליט מנורת חמישה קנים בתוך מעגל. איכות עיצוב הדגם ירודה בהשוואה למשקוף הקודם. יש להזכיר כי בבית הקברות של האתר נמצא קבר שבחזיתו חרוטה מנורת שבעה קנים. יש גם עדויות לאוכלוסיה נוצרית באתר. עמוד בזלת מעוטר בתבליט צלב. זהו הצלב המפואר ביותר שנמצא באתר. צלבים אחרים שמעטרים פריטים אדריכליים, פשוטים יותר.
לאחר מלחמת ששת הימים נסקר הכפר על ידי חוליית הסקר ברשות שמריה גוטמן. הסקר המקיף ביותר של הכפר נערך על ידי דן אורמן במסגרת סקר הכפרים.
 
ילדים חופרים
במסגרת הנחת קו מים חדש של מי גולן עורכת רשות העתיקות חפירת הצלה במקום. כחלק מהחיבור בין תושבי הגולן למורשת התרבותית של הגולן ואל בתי הכנסת וההתיישבות היהודית העתיקה בגולן יצאו ביום שישי האחרון ילדי בית הילדים באפיק יחד עם ילדי הגן והצטרפו לחפירה הארכיאולוגית המתרחשת ליד "עין פיק".
מספרת לילך, מדריכת הילדים: "הילדים התרגשו מאוד לקראת המאורע והזכות להרגיש ארכיאולוגית לשעה. הם טאטאו, חפרו, סיננו אדמה ומצאו חרסים מתקופות שונות. הילדים חזרו נרגשים מאוד החרסים השונים שמצאו בחפירה וזכו לשמור".
אייל שינס (12) שהשתתף בחפירה תיאר כך - "היה כיף להשתתף בחפירה הארכיאולוגית בפיק. אפילו מצאתי אבן שלפי הארכיאולוג שהיה איתנו היא מהתקופה הממלוכית!! , למדתי הרבה על עבודת החפירה והכי כיף היה למצוא דברים מתקופות שונות"
רותם גלבמן-סולנקו (6) " מצאתי 3 אבנים מקיר קדום מתקופה שאני לא זוכר. היה לי מאוד כיף ומעניין לגלות דברים מתקופה קדומה."
החפירה מסתיימת בימים אלו. בחפירה נמצאו שרידי ישוב מהתקופה הביזנטית (המאות הד'-ח' לסה"נ) וכן קיר מהכפר המודרני שהיה במקום. כן נמצאו פריטים רבים שהיו שייכים למבנה גדול וכן שבר מעגלה איתה הידקו בעבר את גגות הבתים שהיו עשויים מטין, קורות ובוץ.