במהלך כל השנה וכחלק מפיתוח הגולן מבצעת רשות העתיקות פעולות שונות בהן: סקרי פיתוח, חפירות ארכיאולוגיות, פיקוח שוטף ועוד. במהלך ביצוע פעולות אלו נחשפות צפונותיו של הגולן וכן נלמדים דברים נוספים על אתרים מוכרים. נסקור להלן את הפעולות האחרונות המבוצעות בימים אלו, דף זה יתעדכן מדי חודשיים.
מצד כפר חרוב
במסגרת הקמת טיילת מחברת על המצוק בין אפיק לכפר חרוב, ביצעה רשות העתיקות חפירות ארכיאולוגיות שחשפו להתרגשות החופרים מצודה בת 2000 שנים הצופה אל סוסיתא והכנרת.
במסגרת מערך הטיילות בדרום הגולן המחברות בין הישובים מוקם בימים אלו מקטע הטיילת בין אפיק וכפר חרוב. הטיילת במקטע זה עוברת בשני אתרים:האחד אפיק – הכפר הקדום ובית הקברות שלו, השני- מצד כפר חרוב הסמוך לכביש 98. לקראת הקמת הטיילת ערכה רשות העתיקות בדיקות מקדימות אשר הובילו לביצוע שתי חפירות ארכיאולוגיות בתוואי הטיילת. בתחום אתר אפיק נחשפו שכבות התיישבות למן התקופה הביזנטית (המאות הו'-ח' לסה"נ) ועד ימינו ובהם רצפת פסיפס, קירות, תנורי אפיה ועוד. החפירה העיקרית התבצעה בתחום האתר הדרומי יותר- מצד כפר חרוב.
רקע קצר:האתר ממוקם מדרום מערב למעבר הצר בכביש 98 כאשר במיקום זה נבנה מעקה בטון משני צידי הכביש. במעבר זה מקובל לזהות את "מעבר אפק" בו נערך הקרב בין המלך אחאב ובין הארמים בשנת 853 לפני הספירה, אז ניצח אחאב את צבא ארם הגדול תוך שימוש במעבר הצר למלחמת "ראש בראש". מיקום אסטרטגי זה הביא את סוקרי הגולן השונים לבחינה מדוקדקת יותר של השטח ואכן בסקר פני השטח נמצאו אבני גזית (אבנים מסותתות בסיתות חלק) וכן חרסים מהתקופה הרומית.
החפירה:
במהלך חודש תמוז תשע"ז, יולי-אוגוסט 2016 נערכה במקום חפירה. בחפירה השתתפו בני הגולן מהישובים אפיק, גבעת יואב, בני יהודה ונוב. נמצאו שרידי מבנה מונמנטלי גדול ונרחב כאשר החפירה חשפה רק חלק ממנו. בחפירה נחשפו 3 קירות אשר רוחבם כ2.3 מטר הבנויים אבני גזית גדולות מאבן הגיר. הבניה הינה בניה "יבשה" (ללא חומרי מליטה) בטכניקת "ראש-פתין" (צורת הבנייה המיועדת לחזק את קירות המבנה, בעיקר אלו שבנויים בבנייה יבשה), הליבה של הקיר בנויה מאבני גוויל מבזלת. המבנה הושת על ובתוך סלע הבזלת המקומי. מצב ההשתמרות הוא טוב ובחלק מהקירות ניתן להבחין במספר נדבכים לגובה של כשני מטרים.